![]() |
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup |
Tom Yum to jeden z najbardziej popularnych przepisów w Azji Południowo-Wschodniej. Według mnie, to jedna z najlepszych zup na świecie. Zupa Tom Yum z krewetkami i rybami jest niezwykle pożywna, zdrowa, przyjemnie pikantna, kwaśna i uzależniająca!
![]() |
Fot. Pazłotkowo, South East Asia |
Tom Yum is one of the most well-know and famous recipes in South East Asia. And what I think is one of the best soups in the world. Loaded with shrimp and fish, Tom Yum soup is extremely nutritious, healthy, pleasantly spicy, sour, savory and addictive!
![]() |
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup |
Zupa TOM YUM
♦ ——— ♦
TOM YUM soup
Czas: 20 minut / Time: 20 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 2 szklanki wody / 2 glasses of water
• 1 szklanka mleka
kokosowego / 1 glass of coconut milk
• kawałek świeżego imbiru – 3 duże plastry / a
piece of fresh ginger – 3 big slices
• 1 łodyga trawy cytrynowej pociętej w 3 cm kawałki i rozbitej / 1 stalk
lemongrass cut into 3-inch strips, pounded with a cleaver
• filet z ryby – łosoś, dorsz / fish fillet – salmon, cod
• 1 szalotka / 1
shallot
• 1 szklanka
przetartych pomidorów / 1 glass of tomato puree
• kilka pomidorów
koktajlowych / a few cocktail tomatoes
• 2 łyżki pasty tom
yum (opcjonalnie) / 2 tablespoons of tom yum paste
• pieprz, piri-piri,
kurkuma / pepper, piri-piri, curcuma
• sok z limonki (nie zastępuj
cytryną) / lime juice
• 3 łyżki sosu
rybnego / 3 teaspoons fish sauce
• 1 szklanka średnich
krewetek / 1 cup medium shrimp
• 5 łodyg
świeżej kolendry (nie zastępuj natką pietruszki)
/ 5 stems of fresh coriander
![]() |
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE:
TOM YUM soup |
![]() |
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE:
TOM YUM soup |
PRZYGOTOWANIE:
• Zagotować wodę w
dużym garnku. Dodać imbir, trawę cytrynową, mleko kokosowe i pokrojone ryby. Po
zagotowaniu całości, dodać pokrojoną cebulę, przecier z pomidorów, pomidory
koktajlowe.
• Dodać przyprawy:
pieprz, piri-piri, kurkumę i pastę tom yum. Dodać sos rybny (zastępuje sól) i
sok z limonki. Gotować na wolnym ogniu 10 minuty.
• Na sam koniec dodać
krewetki i posiekaną drobno świeżą kolendrę. Podawać gorące. Świetnie smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem.
METHOD:
• Boil water in a large pot. Add ginger, lemon grass, coconut milk and
fish. After boiling the whole, add sliced onion, tomato puree, cherry tomatoes.
• Add spices: pepper, piri-piri, turmeric and tom yum paste. Add fish sauce
(it replaces salt) and lime juice. Boil for 10 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz