PRZEPIS: Zupa rybna TOM YUM z krewetkami - RECIPE: TOM YUM soup

Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup

Tom Yum to jeden z najbardziej popularnych przepisów w Azji Południowo-Wschodniej. Według mnie, to jedna z najlepszych zup na świecie. Zupa Tom Yum z krewetkami i rybami jest niezwykle pożywna, zdrowa, przyjemnie pikantna, kwaśna i uzależniająca!
Fot. Pazłotkowo, South East Asia
Tom Yum is one of the most well-know and famous recipes in South East Asia. And what I think is one of the best soups in the world. Loaded with shrimp and fish, Tom Yum soup is extremely nutritious, healthy, pleasantly spicy, sour, savory and addictive!
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup

Zupa TOM YUM
———
TOM YUM soup

Czas: 20 minut / Time: 20 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 2 szklanki wody / 2 glasses of water
• 1 szklanka mleka kokosowego / 1 glass of coconut milk
• kawałek świeżego imbiru – 3 duże plastry / a piece of fresh ginger – 3 big slices
• 1 łodyga trawy cytrynowej pociętej w 3 cm kawałki i rozbitej / 1 stalk lemongrass cut into 3-inch strips, pounded with a cleaver
• filet z ryby – łosoś, dorsz / fish fillet – salmon, cod
• 1 szalotka / 1 shallot
• 1 szklanka przetartych pomidorów / 1 glass of tomato puree
• kilka pomidorów koktajlowych / a few cocktail tomatoes
• 2 łyżki pasty tom yum (opcjonalnie) / 2 tablespoons of tom yum paste
• pieprz, piri-piri, kurkuma / pepper, piri-piri, curcuma
• sok z limonki (nie zastępuj cytryną) / lime juice
• 3 łyżki sosu rybnego / 3 teaspoons fish sauce
• 1 szklanka średnich krewetek / 1 cup medium shrimp
5 łodyg świeżej kolendry (nie zastępuj natką pietruszki) / 5 stems of fresh coriander
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup

Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup
PRZYGOTOWANIE:
• Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać imbir, trawę cytrynową, mleko kokosowe i pokrojone ryby. Po zagotowaniu całości, dodać pokrojoną cebulę, przecier z pomidorów, pomidory koktajlowe.
• Dodać przyprawy: pieprz, piri-piri, kurkumę i pastę tom yum. Dodać sos rybny (zastępuje sól) i sok z limonki. Gotować na wolnym ogniu 10 minuty.
• Na sam koniec dodać krewetki i posiekaną drobno świeżą kolendrę. Podawać gorące. Świetnie smakuje z makaronem ryżowym lub ryżem.

METHOD:
• Boil water in a large pot. Add ginger, lemon grass, coconut milk and fish. After boiling the whole, add sliced onion, tomato puree, cherry tomatoes.
• Add spices: pepper, piri-piri, turmeric and tom yum paste. Add fish sauce (it replaces salt) and lime juice. Boil for 10 minutes.
• At the end, add the shrimp and fresh coriander. Serve hot. It tastes great with rice noodles.
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Zupa TOM YUM - RECIPE: TOM YUM soup

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz