PRZEPIS: Ryba po grecku - RECIPE: Cod with vegetables

PAZŁOTKOWO, Ryba po grecku - Cod with vegetables
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Lekkie danie, o smaku Bożego Narodzenia, którego nauczyła mnie najkochańsza na świecie Mama. Warzywa zapiekane pod filetem z dorsza. Smak i aromat doskonały! Kto nie lubi i nie jada ryb, może przygotować same warzywa – są pyszne!

Light meal, the taste of Christmas. My darling Mom taught me this recipe. Vegetables baked with fillet with cod. Taste and flavor are excellent! Who does not like and does not eat fish, can prepare this dish only with vegetables - delicious!
PAZŁOTKOWO, Ryba po grecku - Cod with vegetables
Fot. ©PAZŁOTKOWO
RYBA PO GRECKU
———
COD WITH VEGETABLES
Czas: 30 minut / Time: 30 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 2 filety z dorsza / 2 cod fillets
• 1 cebula / 1 onion
• 3 korzenie marchwi / 3 carrots
• 1 korzeń pietruszki / 1 parsley root
• ¼ korzeń selera / ¼ celery root
• 5 ziaren ziela angielskiego / 5 pimento herbs
• 2 liście laurowe / 2 bay leaf
• 2 pomidory / 2 tomatoes
sól i świeżo mielony pieprz / salt and pepper
• łyżka oliwy / tablespoon olive oil
• 2 łyżki passaty pomidorowej/ 2 tablespoons tomato passata
• łyżka soku z cytryny / tablespoon lemon juice
• łyżka miodu / tablespoon honey

PRZYGOTOWANIE:
• Rozgrzać piekarnik do 170 stopni.
• Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy.
• Obrać cebulę i pokroić w plastry i umieścić na patelni na 5 minut.
• Obrać seler, marchew, korzeń pietruszki i zetrzeć na tarce, dodać do patelni z cebulą, na 5 minut.
• Do patelni dodać pieprz, liść laurowy, pomidory pokrojone na pół, sól, pieprz, passatę, sok z cytryny i miód. Połącz wszystkie składniki na patelni.
• Umieść wszystkie ingredients w żaroodpornym naczyniu.
• Dorsza potni na 5cm paski. Ułóż filety z dorsza na górze, posyp solą i pieprzem.
• Piec w piekarniku przez 17 minut w temperaturze 170 ° C.

METHOD:
• Preheat the oven to 170 degrees.
• In a skillet heat 2 tablespoons oil.
• Peel the onion and cut into slices and add in a skillet on 5 minutes
• Peel the celery root, carrots, parsley root and rub on a grater, add to onions in a skillet, on 5 minutes.
• Place in a skillet pimento herbal, bay leaf, tomatoes in half, salt and pepper, passata, lemon juice and honey. Combine all ingredients in a skillet.
• Put all ingredients in the ovenproof dish.
• Cut the cod into 5cm slices. Put the cod fillets on top and garnish with salt and pepper.
• Bake in the oven for 17 minutes at 170°C.

BON APPETIT, ENJOY and Merry Xmas!
PAZŁOTKOWO, Ryba po grecku - Cod with vegetables
Fot. ©PAZŁOTKOWO

1 komentarz:

  1. Hi there! This post couldn't be written any better!
    Reading this post remminds me of my previous room mate!
    He always kelt chatting about this. I willl forward this page to him.
    Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

    OdpowiedzUsuń