Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Kasza gryczana lub kuskus z grzybami. Proste,
szybkie, wegańskie danie obiadowe. Gdy nie mam czasu, ani możliwości
ugotować kaszy, używam kuskus – ziaren z przenicy twardej, których się nie
gotuje, tylko zalewa wrzątkiem.
Buckwheat groats or couscous with
mushrooms. Simple, fast, vege dish. When you do not have a time or
opportunity to cook buckwheat groats, I use couscous - no cooking, just pour
boiling water.
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
KASZOTTO GRZYBOWE
♦ ———♦
GROATS WITH MUSHROOMS
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• łyżka: oliwy, octu jabłkowego, ¼ szklanki białego wytrawnego
wina / tablespoon of: olive oil, apple cider vinegar, ¼ cup of dry white wine
• 10
grzybów np. pieczarek, kurek / 10 mushrooms
• 1
cebula / 1 onion
• 1
pomidor / 1 tomato
• 1 por
/ 1 leek
•
przyprawy: szczypta kurkuma, pieprz, sól / spices: a
pinch of turmeric, pepper, salt
• 3 garlic cloves zmiażdżona / 3 garlic cloves smashed
• 1 piri piri zmiażdżona / 1
piri piri smashed
• ½ cytryny sok / ½ lemon
juice
• ¼ szklanki kaszy gryczanej lub kuskus / ¼ cup of buckwheat groats or couscous
PRZYGOTOWANIE:
• Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ocet jabłkowy i wino.
• Obrać
i pokroić w plasterki cebulę i por. Dodać na patelnię.
• Pokroić
w kostkę pomidora i grzyby. Dodać na patelnię.
• Wszystkie
przyprawy i sok z cytryny dodać na patelnię.
•
Smażyć około 10 minut.
•
Przełożyć ¼ szklanki kaszy gryczanej do garnka. Dolać ½ szklanki wrzącej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić i przełożyć do
miseczki.Lub zagotować wodę. Dodać ¼ szklanki kuskus do miski, następnie dodać ¼
szklanki wody, przykryć i pozostawić na 5 minut. Kuskus jest gotowy do
jedzenia!• Kaszotto
grzybowe połączyć z kaszą gryczaną lub kuskus.
• Podawać z zieloną herbatą:
METHOD:
• In a pan heat the oil, add the apple
vinegar and wine.
• Peel and cut into slices onion and leek.
Add to the pan.
• Cut into cubes of tomato and mushrooms. Add to the pan.
• All the spices and lemon juice to add to
the pan.
• Fry for 10 minutes.
• Transfer ¼ cup of
buckwheat groats into the pot. Add ½ cup of boiling water. Boil for 10 minutes.
Then strain and to translate into bowl.Or boil a water. Add ¼ cup of couscous into a bowl, then add ¼ cup of water,
then cover and leave for 5 mins. Couscous is ready to eat!• Vegetables and mushrooms mix with buckwheat
groats or couscous.
• Serve with green tea:
• Serve with green tea:
BON APPETIT!
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz