PRZEPIS: Wegańskie kaszotto grzybowe - RECIPE: VEGE groats with mushrooms

PRZEPIS: Kaszotto grzybowe - RECIPE: Groats with mushrooms
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Kasza gryczana ,kuskus , Buckwheat groats , couscous , mushrooms
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Kasza gryczana lub kuskus z grzybami. Proste, szybkie, wegańskie danie obiadowe. Gdy nie mam czasu, ani możliwości ugotować kaszy, używam kuskus – ziaren z przenicy twardej, których się nie gotuje, tylko zalewa wrzątkiem.
Buckwheat groats or couscous with mushrooms. Simple, fast, vege dish. When you do not have a time or opportunity to cook buckwheat groats, I use couscous - no cooking, just pour boiling water.
PRZEPIS: Kaszotto grzybowe - RECIPE: Groats with mushrooms
Fot. ©PAZŁOTKOWO
KASZOTTO GRZYBOWE
———
GROATS WITH MUSHROOMS
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• łyżka: oliwy, octu jabłkowego, ¼ szklanki białego wytrawnego wina / tablespoon of: olive oil, apple cider vinegar, ¼ cup of dry white wine
• 10 grzybów np. pieczarek, kurek / 10 mushrooms
• 1 cebula / 1 onion
• 1 pomidor / 1 tomato
• 1 por / 1 leek
• przyprawy: szczypta kurkuma, pieprz, sól / spices: a pinch of turmeric, pepper, salt
• 3 garlic cloves zmiażdżona / 3 garlic cloves smashed
• 1 piri piri zmiażdżona / 1 piri piri smashed
• ½ cytryny sok / ½ lemon juice
• ¼ szklanki kaszy gryczanej lub kuskus / ¼ cup of buckwheat groats or couscous

PRZYGOTOWANIE:
• Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ocet jabłkowy i wino.
• Obrać i pokroić w plasterki cebulę i por. Dodać na patelnię.
• Pokroić w kostkę pomidora i grzyby. Dodać na patelnię.
• Wszystkie przyprawy i sok z cytryny dodać na patelnię.
• Smażyć około 10 minut.
• Przełożyć ¼ szklanki kaszy gryczanej do garnka. Dolać ½ szklanki wrzącej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić i przełożyć do miseczki.Lub zagotować wodę. Dodać ¼ szklanki kuskus do miski, następnie dodać ¼ szklanki wody, przykryć i pozostawić na 5 minut. Kuskus jest gotowy do jedzenia!• Kaszotto grzybowe połączyć z kaszą gryczaną lub kuskus.
• Podawać z zieloną herbatą: 
MIŁOŚĆ DO ZIELONEJ HERBATY - LOVE FOR GREEN TEA

METHOD:
• In a pan heat the oil, add the apple vinegar and wine.
• Peel and cut into slices onion and leek. Add to the pan.
• Cut into cubes of tomato and mushrooms. Add to the pan.
• All the spices and lemon juice to add to the pan.
• Fry for 10 minutes.
• Transfer ¼ cup of buckwheat groats into the pot. Add ½ cup of boiling water. Boil for 10 minutes. Then strain and to translate into bowl.Or boil a water. Add ¼ cup of couscous into a bowl, then add ¼ cup of water, then cover and leave for 5 mins. Couscous is ready to eat!• Vegetables and mushrooms  mix with buckwheat groats or couscous.
• Serve with green tea:

 MIŁOŚĆ DO ZIELONEJ HERBATY - LOVE FOR GREEN TEA

BON APPETIT!
PRZEPIS: Kaszotto grzybowe - RECIPE: Groats with mushrooms
Fot. ©PAZŁOTKOWO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz