PRZEPIS: Wegańskie kaszotto warzywne - RECIPE: VEGE groats with vegetables


PRZEPIS: Kaszotto warzywne - RECIPE: Groats with vegetables
Fot. ©PAZŁOTKOWO

PAZŁOTKOWO, Kasza gryczana ,kuskus,  Buckwheat groats ,couscous

Fot. ©PAZŁOTKOWO
Kasza gryczana lub kuskus z warzywami. Proste, szybkie, wegańskie danie, w sam raz na lunch do pracy lub lekki obiad. Gdy nie mam czasu, ani możliwości ugotować kaszy, używam kuskus – ziaren z przenicy twardej, których się nie gotuje, tylko zalewa wrzątkiem.
Buckwheat groats or couscous with vegetables. Simple, fast, vege dish, in time for lunch to work. When you do not have a time or opportunity to cook buckwheat groats, I use couscous - no cooking, just pour boiling water.

PAZŁOTKOWO, Kasza gryczana ,kuskus,  Buckwheat groats ,couscous
Fot. ©PAZŁOTKOWO
WEGAŃSKIE KASZOTTO WARZYWNE
———
VEGE GROATS WITH VEGETABLES
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• łyżka: oliwy, octu jabłkowego, ¼ szklanki białego wytrawnego wina / tablespoon of: olive oil, apple cider vinegar, ¼ cup of dry white wine
• 1 cebula / 1 onion
• 1 pomidor / 1 tomato
• 1 papryka słodka / 1 sweet pepper
• 1 por / 1 leek
• przyprawy: szczypta kurkuma, pieprz, sól / spices: a pinch of turmeric, pepper, salt
• 3cm imbiru obrać i drobno pokroić / 3cm of ginger, peeled and finely sliced
• 3 garlic cloves zmiażdżona / 3 garlic cloves smashed
• 1 piri piri zmiażdżona / 1 piri piri smashed
• ½ cytryny sok / ½ lemon juice
• ¼ szklanki kaszy gryczanej lub kuskus / ¼ cup of buckwheat groats or couscous

PRZYGOTOWANIE:
• Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ocet jabłkowy i wino.
• Obrać i pokroić w plasterki cebulę i por. Dodać na patelnię.
• Pokroić w kostkę pomidora i słodką paprykę. Dodać na patelnię.
• Wszystkie przyprawy i sok z cytryny dodać na patelnię.
• Smażyć około 10 minut.
• Przełożyć ¼ szklanki kaszy gryczanej do garnka. Dolać ½ szklanki wrzącej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić i przełożyć do miseczki.
Lub zagotować wodę. Dodać ¼ szklanki kuskus do miski, następnie dodać ¼ szklanki wody, przykryć i pozostawić na 5 minut. Kuskus jest gotowy do jedzenia!
• Zdjąć z patelni warzywa i dodać do kaszy lub do kuskus.
• Podawać z zieloną herbatą: 
MIŁOŚĆ DO ZIELONEJ HERBATY - LOVE FOR GREEN TEA
METHOD:
• In a pan heat the oil, add the apple vinegar and wine.
• Peel and cut into slices onion and leek. Add to the pan.
• Cut into cubes of tomato and sweet pepper. Add to the pan.
• All the spices and lemon juice to add to the pan.
• Fry for 10 minutes.
• Transfer ¼ cup of buckwheat groats into the pot. Add ½ cup of boiling water. Boil for 10 minutes. Then strain and to translate into bowl. 
Or boil a water. Add ¼ cup of couscous into a bowl, then add ¼ cup of water, then cover and leave for 5 mins. Couscous is ready to eat!
• Remove vegetables from the pan and serve with buckwheat groats or couscous. 
• Serve with green tea:
 MIŁOŚĆ DO ZIELONEJ HERBATY - LOVE FOR GREEN TEA

BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz