Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Kasza
gryczana lub kuskus z warzywami. Proste, szybkie, wegańskie danie, w sam raz na
lunch do pracy lub lekki obiad. Gdy nie mam czasu, ani możliwości ugotować
kaszy, używam kuskus – ziaren z przenicy twardej, których się nie gotuje, tylko
zalewa wrzątkiem.
Buckwheat groats or couscous with
vegetables. Simple, fast, vege dish, in time for lunch to work. When you do not have
a time or opportunity to cook buckwheat groats, I use couscous - no cooking, just pour
boiling water.
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
WEGAŃSKIE KASZOTTO WARZYWNE
♦ ———♦
VEGE GROATS WITH VEGETABLES
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• łyżka: oliwy, octu jabłkowego, ¼ szklanki białego wytrawnego
wina / tablespoon of: olive oil, apple cider vinegar, ¼ cup of dry white wine
• 1
cebula / 1 onion
• 1
pomidor / 1 tomato
• 1
papryka słodka / 1 sweet pepper
• 1 por / 1 leek
• przyprawy: szczypta kurkuma, pieprz, sól / spices: a pinch of turmeric, pepper, salt
• 3cm imbiru obrać i drobno pokroić / 3cm of ginger, peeled and finely sliced
• 3 garlic cloves zmiażdżona / 3 garlic cloves smashed
• 1 piri piri zmiażdżona / 1
piri piri smashed
• ½ cytryny sok / ½ lemon
juice
• ¼ szklanki kaszy gryczanej lub kuskus / ¼ cup of buckwheat groats or couscous
PRZYGOTOWANIE:
• Na patelni rozgrzać oliwę, dodać ocet jabłkowy i wino.
• Obrać
i pokroić w plasterki cebulę i por. Dodać na patelnię.
• Pokroić
w kostkę pomidora i słodką paprykę. Dodać na patelnię.
• Wszystkie
przyprawy i sok z cytryny dodać na patelnię.
•
Smażyć około 10 minut.
•
Przełożyć ¼ szklanki kaszy gryczanej do garnka. Dolać ½ szklanki wrzącej wody. Gotować 10 minut. Odcedzić i przełożyć do
miseczki.
Lub zagotować wodę. Dodać ¼ szklanki kuskus do miski, następnie dodać ¼
szklanki wody, przykryć i pozostawić na 5 minut. Kuskus jest gotowy do
jedzenia!
• Zdjąć z patelni warzywa i dodać do kaszy lub do kuskus.
• Zdjąć z patelni warzywa i dodać do kaszy lub do kuskus.
METHOD:
• In a pan heat the oil, add the apple
vinegar and wine.
• Peel and cut into slices onion and leek.
Add to the pan.
• Cut into cubes of tomato and sweet
pepper. Add to the pan.
• All the spices and lemon juice to add to
the pan.
• Fry for 10 minutes.
• Transfer ¼ cup of
buckwheat groats into the pot. Add ½ cup of boiling water. Boil for 10 minutes.
Then strain and to translate into bowl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz