PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin

Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin
Ten słodko-pikantny przepis na polędwiczkę jest bardzo prosty! Teriyaki to połączenie dwóch japońskich słów teri - czyli połysk i yaki - czyli grill. Jak zrobić teriyaki? Pod koniec gotowania dodaj do potrawy odrobinę następujących przypraw: sos sojowy, miód, czosnek i imbir. Pamiętaj, że sos teriyaki w potrawach poza tym, że dodaje słonego smaku, wzmacnia słodycz i hamuje gorycz. Ostatnio zrobiliśmy opcjonalnie to mięsne danie dla rodziny, gdyż niektóre osoby nie są wegetarianami.
This sweet and spicy tenderloin recipe is super easy! Teriyaki is a combination of two Japanese words teri – meaning luster, and yaki –  meaning grill. How to make teriyaki? At the end of cooking, just add to the pot: soy sauce, honey, garlic and ginger. Remember that teriyaki sauce does more than make food taste salty. It enhances sweetness and suppresses bitterness. Lately we made this healthy meat eating for family. Some people are not vegetarians.
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin

Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki
———
Teriyaki pork tenderloin

Czas: 20 minut / Time: 20 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• oliwa / olive oil
• polędwica wieprzowa / pork tenderloin
• 1 szalotka / 1 onion
• 1 por / 1 leek
• 1 marchewka / 1 carrot
• 1 słodka papryka / 1 sweet pepper
pieprz, piri-piri, kurkuma, 1 łyżka miód / pepper, piri-piri, turmeric,  1 tablespoon honey
• 1 łyżka sosu sojowego / 1 tablespoon of soy sauce
• 4 ząbki czosnku / 4 cloves garlic
• kawałek korzenia imbir / a piece of ginger root
• 1 łyżka mleka kokosowego / 1 tablespoon of coconut milk
5 łodyg świeżej kolendry / 5 stems of fresh coriander 
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin
PRZYGOTOWANIE:
• Rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroić wszystkie warzywa (cebula, por, papryka słodka) i smażyć przez 5 minut. Przełożyć warzywa na talerz.
• Ponownie rozgrzać oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroić mięso w kostkę i smażyć przez 5 minut na dość dużym ogniu mieszając.
• Dodać warzywa do mięsa i przyprawy: pieprz, piri-piri, kurkumę, miód, sos sojowy, czosnek, imbir, mleko kokosowe. Całość smarzyć na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
• Na koniec posypać świeżą kolendrą. Podawać z gorącym ryżem jaśminowym i wytrawnym czerwonym winem.
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin
METHOD:
• Heat the olive oil in a skillet over medium-high heat. Cut all vegetables (onion, leek, sweet pepper) and fry for 5 minutes. Put the vegetables on a plate.
• Again heat the olive oil in a skillet over medium-high heat. Cut the meat into cubes and fry for 5 minutes. Mix over medium-high heat.
• Add vegetables to the meat and spices: pepper, piri-piri, turmeric, honey, soy sauce, garlic, ginger, coconut milk. All together heat in a skillet over medium-high heat for 5 minutes.
• At the end sprinkle with fresh coriander. Serve with hot jasmine rice and dry red wine. 
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz