Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin |
Ten słodko-pikantny przepis na polędwiczkę jest
bardzo prosty! Teriyaki to połączenie dwóch japońskich słów teri - czyli połysk
i yaki - czyli grill. Jak zrobić teriyaki? Pod koniec gotowania dodaj do potrawy
odrobinę następujących przypraw: sos sojowy, miód, czosnek i imbir. Pamiętaj,
że sos teriyaki w potrawach poza tym, że dodaje słonego smaku, wzmacnia słodycz
i hamuje gorycz. Ostatnio zrobiliśmy opcjonalnie to mięsne danie dla rodziny,
gdyż niektóre osoby nie są wegetarianami.
This sweet and
spicy tenderloin recipe is super easy! Teriyaki is a combination of two
Japanese words teri – meaning luster, and yaki – meaning grill. How to make teriyaki? At the
end of cooking, just add to the pot: soy sauce, honey, garlic and ginger. Remember
that teriyaki sauce does more than make food taste salty. It enhances sweetness
and suppresses bitterness. Lately we made this healthy meat eating for family. Some
people are not vegetarians.
Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki
♦ ——— ♦
Teriyaki pork tenderloin
Czas: 20 minut / Time: 20 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• oliwa / olive oil
• polędwica wieprzowa
/ pork tenderloin
• 1 szalotka / 1
onion
• 1 por / 1 leek
• 1 marchewka / 1
carrot
• 1 słodka papryka /
1 sweet pepper
• pieprz, piri-piri, kurkuma, 1 łyżka miód / pepper,
piri-piri, turmeric, 1 tablespoon honey
• 1 łyżka sosu sojowego / 1
tablespoon of soy sauce
• 4 ząbki czosnku / 4 cloves garlic
• kawałek korzenia imbir / a
piece of ginger root
• 1 łyżka mleka kokosowego / 1 tablespoon of coconut milk
• 5
łodyg świeżej kolendry / 5 stems of fresh
coriander Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin |
PRZYGOTOWANIE:
• Rozgrzać oliwę na
patelni na średnim ogniu. Pokroić wszystkie warzywa (cebula, por, papryka
słodka) i smażyć przez 5 minut. Przełożyć warzywa na talerz.
• Ponownie rozgrzać
oliwę na patelni na średnim ogniu. Pokroić mięso w kostkę i smażyć przez 5
minut na dość dużym ogniu mieszając.
• Dodać warzywa do
mięsa i przyprawy: pieprz, piri-piri, kurkumę, miód, sos sojowy, czosnek,
imbir, mleko kokosowe. Całość smarzyć na średnim ogniu przez kolejne 5 minut.
• Na koniec posypać
świeżą kolendrą. Podawać z gorącym ryżem jaśminowym i wytrawnym czerwonym
winem.
Fot. Pazłotkowo, PRZEPIS: Polędwica wieprzowa w sosie teryiaki - RECIPE: Teriyaki pork tenderloin |
METHOD:
• Heat the olive oil in a skillet over medium-high heat. Cut all
vegetables (onion, leek, sweet pepper) and fry for 5 minutes. Put the
vegetables on a plate.
• Again heat the olive oil in a skillet over medium-high heat. Cut the
meat into cubes and fry for 5 minutes. Mix over medium-high heat.
• Add vegetables to the meat and spices: pepper, piri-piri, turmeric,
honey, soy sauce, garlic, ginger, coconut milk. All together heat in a skillet over
medium-high heat for 5 minutes.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz