PRZEPIS: Risotto krewetkowe z porem - RECIPE: Shrimp Scampi Risotto with leek

Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek
Fot. Pazłotkowo,  Shrimp Scampi Risotto with leek


Kocham krewetki. Jestem uzależniona. Jem je przy każdej okazji, zwłaszcza świeże nad Oceanem. Wtedy smakują jak Ocean! Mają wyśmienity smak, niską kaloryczność, są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka (18g na 100g), z niską zawartością tłuszczu (0,8g na 100g). Zawierają witaminę B12 wzmacniającą czerwone krwinki i B3 regulującą układ nerwowy i metabolizm. Bogate w jod, wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk. 
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek
I love prawns. I'm addicted. I eat them at every opportunity, especially fresh above the Ocean. Then they taste like Ocean! They have excellent taste, low calorific value, are a great source of high-value and easily assimilated protein (18g per 100g), low fat (0.8g per 100g). Contain vitamin B12 strengthens red blood cells and B3 regulates the nervous system and metabolism. Rich in iodine, calcium, selenium, fluoride, iron, magnesium and zinc.
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek
Risotto krewetkowe z porem
———
Shrimp Scampi Risotto with leek

Czas: 20 minuty / Time: 20 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• średnie krewetki – tyle ile zjesz / medium shrimp
• sól, pieprz, piri-piri, kurkuma / salt, pepper, piri-piri, curcuma
• masło i oliwa / butter and olive oil
• 1 szkalnka mleka kokosowego / 1 glass of coconut milk
• 4 ząbki czosnku / 4 cloves garlic, minced and divided
• sok z połowy cytryny / juice of half a lemon
• 1 por drobno posiekany / 1 leek finley chopped
• 1/3 butelki białego wytrawnego wina / 1/3 bottle of dry white wine
• ryż jaśminowy lub arbotio / jasmine rice or arbotio
• odrobina parmezanu lub dziugasa / freshly grated parmezan or dziugas 
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek
PRZYGOTOWANIE:
• Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku, na średnim ogniu, roztopić masło i oliwę z oliwek. Dodać jeden pokrojony por i smażyć do miękkości, 7 minut, a następnie dodać czosnek i gotować do uzyskania aromatu, jeszcze 2 minuty. Dodać sól, pieprz, piri-piri, kurkumę, sok z połowy cytryny, szklankę mleka kokosowego, 1/3 butelki wytrawnego białego wina i mieszać do momentu połączenia się skłdników.
• Ugotować ryż do miękkości, około 15 minut i dodać ryż do risotto.
• Na koniec dodać krewetki i gotować w risotto do uzyskania koloru różowego, około 5 minut, następnie dodać starty parmezan lub ser dziugas do risotto i mieszać, aż połączą się w kremową konsystencję.

METHOD:
• In a large deep-sided skillet or pot over medium heat, melt butter and olive oil. Add leek and Cook until soft, 7 minutes, then add garlic and Cook until fragrant, 2 minutes more. Add salt, pepper, piri-piri, curcuma, juice of half a lemon, a glass of coconut milk, 1/3 bottle of dry white wine and stir until combined.
• Cook rice until soft, 15 minutes and add rice to risotto.
Finally add shrimp and cook until pink, 5 minutes, then add parmesan or dziugas to risotto and stir until combined and creamy. 
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz