Fot. Pazłotkowo, Shrimp Scampi Risotto with leek |
Kocham krewetki.
Jestem uzależniona. Jem je przy każdej okazji, zwłaszcza świeże nad Oceanem. Wtedy
smakują jak Ocean! Mają wyśmienity smak, niską kaloryczność, są doskonałym
źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka (18g na 100g), z
niską zawartością tłuszczu (0,8g na 100g). Zawierają witaminę B12 wzmacniającą
czerwone krwinki i B3 regulującą układ nerwowy i metabolizm. Bogate w jod,
wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk.
I love prawns. I'm
addicted. I eat them at every opportunity, especially fresh above the Ocean.
Then they taste like Ocean! They have excellent taste, low calorific value, are
a great source of high-value and easily assimilated protein (18g per 100g), low
fat (0.8g per 100g). Contain vitamin B12 strengthens red blood cells and B3
regulates the nervous system and metabolism. Rich in iodine, calcium, selenium,
fluoride, iron, magnesium and zinc.
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek |
Risotto krewetkowe z porem
♦ ——— ♦
Shrimp Scampi Risotto with leek
Czas: 20 minuty / Time: 20 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• średnie krewetki –
tyle ile zjesz / medium shrimp
• sól, pieprz,
piri-piri, kurkuma / salt, pepper, piri-piri, curcuma
• masło i oliwa / butter and olive oil
• 1 szkalnka mleka
kokosowego / 1 glass of coconut milk
• 4 ząbki czosnku / 4 cloves garlic, minced and divided
• sok z połowy
cytryny / juice of half a lemon
• 1 por drobno
posiekany / 1 leek finley chopped
• 1/3 butelki białego
wytrawnego wina / 1/3 bottle of dry white wine
• ryż jaśminowy lub
arbotio / jasmine rice or arbotio
• odrobina parmezanu
lub dziugasa / freshly grated parmezan or dziugas
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek |
PRZYGOTOWANIE:
• Na dużej, głębokiej
patelni lub w garnku, na średnim ogniu, roztopić masło i oliwę z oliwek. Dodać jeden
pokrojony por i smażyć do miękkości, 7 minut, a następnie dodać czosnek i
gotować do uzyskania aromatu, jeszcze 2 minuty. Dodać sól, pieprz, piri-piri,
kurkumę, sok z połowy cytryny, szklankę mleka kokosowego, 1/3 butelki wytrawnego
białego wina i mieszać do momentu połączenia się skłdników.
• Ugotować ryż do
miękkości, około 15 minut i dodać ryż do risotto.
• Na koniec dodać
krewetki i gotować w risotto do uzyskania koloru różowego, około 5 minut,
następnie dodać starty parmezan lub ser dziugas do risotto i mieszać, aż
połączą się w kremową konsystencję.
METHOD:
• In a large deep-sided skillet or pot over medium heat, melt butter and
olive oil. Add leek and Cook until soft, 7 minutes, then add garlic and Cook until
fragrant, 2 minutes more. Add salt, pepper, piri-piri, curcuma, juice of half a
lemon, a glass of coconut milk, 1/3 bottle of dry white wine and stir until
combined.
• Cook rice until soft, 15 minutes and add rice to risotto.
• Finally add shrimp and
cook until pink, 5 minutes, then add parmesan or dziugas to risotto and stir
until combined and creamy.
Fot. Pazłotkowo, Risotto krewetkowe z porem, Shrimp Scampi Risotto with leek |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz