Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie z kaszą gryczaną i porem, Saffron salmon with buckwheat and leek |
Romantyczna kolacja przy świecach, wino, muzyka i … łosoś w
szafranie! Znakomite
danie w 30 minut!
Romantic dinner, candles, wine, music and ...
saffron salmon! Delicious meal in 30 minutes!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Szafran, Saffron
|
Szafran – cudowna,
złota, najdroższa na świecie przyprawa z wysuszonych słupków kwiatowych crocus
sativus. Jego smak i aromat jest jednak wart rozpusty – miodowy, z lekką
goryczką. Uprawa nie należy do łatwych. Kilogram szafranu można uzyskać ze 150
tysięcy kwiatów byliny, które są zbierane ręcznie. Jeden hektar plantacji daje
zaledwie 20kg szafranu. Nasłoneczniona, lekka gleba Turcji, Palestyny czy
Izraela jest idealna. Szafran dodaję do paelli, ryb, owoców morza, warzyw, zup,
risotto, kaszy, makaronu i ciast. Nadaje im niezwykły smak, zapach i złoty
kolor. Szafran jest bogaty w błonnik, białko, witaminy B6, C i A, tiaminę, kwas
foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Szafran służy jako
środek przeciwskurczowy, przeciwbólowy, wykrztuśny, pobudzający, afrodyzjak.
Zawarta w nim krocyna leczy depresję, niepłodność oraz wrzody żołądka.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Szafran, Saffron |
Saffron
- gold, the most expensive spice in the world, dry flower of crocus sativus.
The taste and aroma is worthy of debauchery - honey, slightly bitter.
Cultivation is not easy. Kilogram of saffron can be obtained from 150,000
flowers perennial plants, hand-picked. One hectare gives only 20kg of saffron.
The sunny, light soil Turkey, Palestine and Israel is just perfect. I add saffron
to paella, fish, seafood, vegetables, soups, risotto, groats, pasta and cakes. Saffron
gives a unique flavor, aroma and golden color. Saffron is rich in fiber,
protein, vitamins B6, C and A, thiamine, folic acid, calcium, iron, magnesium,
phosphorus, potassium, sodium and zinc. Saffron is used as an antispasmodic,
analgesic, expectorant, stimulant, aphrodisiac. His crocin helps in
depression, infertility and stomach ulcers.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon |
Łosoś to wyjątkowa
ryba, o ile jest świeża i dzika, a nie z hodowli, gdzie karmi się ją barwnikami
i antybiotykami. Łosoś zawiera: cynk i selen, potas, jod, witaminy A, D, E, B,
kwasy Omega 3 i 6, białko (20g / 100g).
Salmon
is a unique fish. Contains: zinc and selenium, potassium, iodine, Vitamins A,
D, E, B, Omega 3 and 6, protein (20 g per 100 g).
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon
|
Zdrowa,
pyszna kolacja! Jestem pewna, że ten przepis pokochają wszyscy.
Wyzwanie: zakup dobrej jakości łososia i szafran.
Healthy,
delicious dinner! I’m 100% positive that this recipe everyone will love.
Challenge: purchase a good quality of salmon and saffron.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon |
ŁOSOŚ W
SZAFRANIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I POREM
♦ ——— ♦
SAFFRON SALMON WITH BUCKWHEAT AND LEEK
Czas: 30 minut / Time: 30 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• filet z łososia bez skóry / salmon filet, skin
removed
• szafran, sól, pieprz, piri-piri, oliwa, miód, czosnek
/ saffron, salt, pepper, piri-piri, olive oil, honey, garlic
• 1 por – biała część / 1 leek – white part
• 1
pomidor / 1 tomato
• sok z
½ cytryny / ½ lemon juice
• ½
szklanki kaszy gryczanej / ½ cup of buckwheat groats
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon |
PRZYGOTOWANIE:
• Rozgrzać piekarnik do
170°C.
• Kaszę gryczaną
gotować 10 minut w gorącej wodzie, proporcje 1:1.
• W tym czasie, na
patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojonego pora i pomidora, sok z cytryny
i wszystkie przyprawy. Smażyć 10 minut.
• W
naczyniu żaroodpornym umieścić ugotowaną kaszę, dodać usmażonego pora z
pomidorem i ułożyć na wierzchu filet z łososia. Dodać przyprawy, polać oliwą.
• Piec 17
minut. Wyjmij z piekarnika. Gotowe!
METHOD:
• Preheat oven to
170°C.
• Buckwheat cook 10
minutes in hot water, 1:1.
• During this time,
heat the olive oil in a frying pan. Add the sliced leek and tomato, lemon juice
and all spices. Fry for 10 minutes.
• In baking dish
put cooked buckwheat, add the fried leek with tomato, and on top salmon fillet.
Add the spices, pour olive oil.
• Bake 17 minutes. Remove
from the oven. Done!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie z kaszą gryczaną i porem, Saffron salmon with buckwheat and leek |
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz