PRZEPIS: Łosoś w szafranie z kaszą gryczaną i porem – RECIPE: Saffron salmon with buckwheat and leek

Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie z kaszą gryczaną i porem, Saffron salmon with buckwheat and leek
Romantyczna kolacja przy świecach, wino, muzyka i … łosoś w szafranie! Znakomite danie w 30 minut!
Romantic dinner, candles, wine, music and ... saffron salmon! Delicious meal in 30 minutes!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Szafran, Saffron
Szafran – cudowna, złota, najdroższa na świecie przyprawa z wysuszonych słupków kwiatowych crocus sativus. Jego smak i aromat jest jednak wart rozpusty – miodowy, z lekką goryczką. Uprawa nie należy do łatwych. Kilogram szafranu można uzyskać ze 150 tysięcy kwiatów byliny, które są zbierane ręcznie. Jeden hektar plantacji daje zaledwie 20kg szafranu. Nasłoneczniona, lekka gleba Turcji, Palestyny czy Izraela jest idealna. Szafran dodaję do paelli, ryb, owoców morza, warzyw, zup, risotto, kaszy, makaronu i ciast. Nadaje im niezwykły smak, zapach i złoty kolor. Szafran jest bogaty w błonnik, białko, witaminy B6, C i A, tiaminę, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Szafran służy jako środek przeciwskurczowy, przeciwbólowy, wykrztuśny, pobudzający, afrodyzjak. Zawarta w nim krocyna leczy depresję, niepłodność oraz wrzody żołądka.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Szafran, Saffron
Saffron - gold, the most expensive spice in the world, dry flower of crocus sativus. The taste and aroma is worthy of debauchery - honey, slightly bitter. Cultivation is not easy. Kilogram of saffron can be obtained from 150,000 flowers perennial plants, hand-picked. One hectare gives only 20kg of saffron. The sunny, light soil Turkey, Palestine and Israel is just perfect. I add saffron to paella, fish, seafood, vegetables, soups, risotto, groats, pasta and cakes. Saffron gives a unique flavor, aroma and golden color. Saffron is rich in fiber, protein, vitamins B6, C and A, thiamine, folic acid, calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, sodium and zinc. Saffron is used as an antispasmodic, analgesic, expectorant, stimulant, aphrodisiac. His crocin helps in depression, infertility and stomach ulcers.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon
Łosoś to wyjątkowa ryba, o ile jest świeża i dzika, a nie z hodowli, gdzie karmi się ją barwnikami i antybiotykami. Łosoś zawiera: cynk i selen, potas, jod, witaminy A, D, E, B, kwasy Omega 3 i 6, białko (20g / 100g).
Salmon is a unique fish. Contains: zinc and selenium, potassium, iodine, Vitamins A, D, E, B, Omega 3 and 6, protein (20 g per 100 g).
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Szafranowy łosoś, Saffron salmon
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon
Zdrowa, pyszna kolacja! Jestem pewna, że ten przepis pokochają wszyscy. Wyzwanie: zakup dobrej jakości łososia i szafran.
Healthy, delicious dinnerI’m 100% positive that this recipe everyone will love. Challenge: purchase a good quality of salmon and saffron.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon
ŁOSOŚ W SZAFRANIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I POREM
———
SAFFRON SALMON WITH BUCKWHEAT AND LEEK

Czas: 30 minut / Time: 30 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• filet z łososia bez skóry / salmon filet, skin removed
• szafran, sól, pieprz, piri-piri, oliwa, miód, czosnek / saffron, salt, pepper, piri-piri, olive oil, honey, garlic
• 1 por – biała część / 1 leek – white part
• 1 pomidor / 1 tomato
• sok z ½ cytryny / ½ lemon juice
• ½ szklanki kaszy gryczanej / ½ cup of buckwheat groats
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie, Saffron salmon
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 170°C.
• Kaszę gryczaną gotować 10 minut w gorącej wodzie, proporcje 1:1.
• W tym czasie, na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojonego pora i pomidora, sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Smażyć 10 minut.
• W naczyniu żaroodpornym umieścić ugotowaną kaszę, dodać usmażonego pora z pomidorem i ułożyć na wierzchu filet z łososia. Dodać przyprawy, polać oliwą.
• Piec 17 minut. Wyjmij z piekarnika. Gotowe!
METHOD:
• Preheat oven to 170°C.
• Buckwheat cook 10 minutes in hot water, 1:1.
• During this time, heat the olive oil in a frying pan. Add the sliced leek and tomato, lemon juice and all spices. Fry for 10 minutes.
• In baking dish put cooked buckwheat, add the fried leek with tomato, and on top salmon fillet. Add the spices, pour olive oil.
• Bake 17 minutes. Remove from the oven. Done!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łosoś w szafranie z kaszą gryczaną i porem, Saffron salmon with buckwheat and leek
BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz