Wiele osób gardzi mlekiem,
które ludzie piją od tysięcy lat i żyją. Nasi dziadkowie pili mleko, jedli
nabiał, niektórzy żyją do tej pory i mają się dobrze. Może więc nie
warto tak łatwo rezygnować?
Many people simply
despise milk, however, people drink milk since thousands of years and live. Our
grandparents drank milk and ate dairy products, some of them are still alive
and are doing well. So
maybe you should not easily give up?
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
Egipcjanie, Grecy i Rzymianie cenili mleko kozie i owcze, ale chętnie pili
też mleko kobyle, wielbłądzie i ośle. W tradycji dawnych Słowian mleko było
czymś więcej niż zwykłym produktem spożywczym – miało znaczenie ceremonialne,
składano je bogom w ofierze. Tylko w Japonii i Chinach, gdzie hodowano niewiele
bydła, nie było zwyczaju picia mleka. Japończycy nie tolerują świeżego mleka,
bo nie mają enzymów potrzebnych do jego trawienia. W Azji, we Włoszech i na
Bałkanach używa się mleka bawolego. Z niego powstaje prawdziwa włoska
mozzarella (Mozzarella Vera Bufala), której tradycja sięga średniowiecza. Mleko
owcze chętnie popijają Hiszpanie, a rozmaite owcze sery produkuje się we
Francji i na Podhalu.
The Egyptians,
Greeks and Romans valued goat's and sheep’s milk, drank a camel and a donkey milk. In the tradition of the
ancient Slavs the milk was of ceremonial importance - a sacrifice for the gods.
In Japan and China, there is no habit of drinking milk. The Japanese don’t
tolerate fresh milk, they don’t have enzymes to digest milk. In Italy, and in
the Balkans, milk from buffalo is used (Mozzarella Vera Bufala). Milk of sheep
is consumed by Spaniards and sheep's cheese is produced in France and in
Podhale.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
W basenie Morza Śródziemnego popularne
jest mleko kozie. Na wyspie Fuerteventura z gęstego i niezwykle
tłustego mleka wyrabia się przysmak Hiszpanów – kozi ser majorero, idealny np.
do paelli. Z mleka koziego produkuje się pochodzący z Cypru solankowy ser
halloumi. Lapończycy piją mleko reniferów, Peruwiańczycy – lamy, a mieszkańcy
Tybetu – jaków. W Indiach i niektórych krajach arabskich popularne jest mleko
wielbłądzie. Mongołowie piją mleko
wszystkich hodowanych przez siebie zwierząt – klaczy, krów, jaków, wielbłądzic,
owiec, kóz, ale tylko mleko kobyle i wielbłądzie nadaje się na kumys – narodowy
napój. Przypomina rozcieńczone wodą mleko i ma kwaskowaty, orzeźwiający smak.
Od wieków stosuje się go w chorobach płuc i przy zatruciach.
In the Mediterranean
is a popular goat's milk. On Fuerteventura
is produced goat milk cheese majorero. From goat milk produced halloumi cheese.
Lapinians drink reindeer milk, Peruvians - llamas, and Tibetans - yaks. In
India and some Arab countries camel milk is popular. Mongolians drink the milk
of mares, cows, yaks, camels, sheep, goats, and milk from the mare and camel
used for kumys - the national drink.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
Mleko to naturalny napój, który zawiera substancje
odżywcze potrzebne człowiekowi do życia. Jest źródłem wapnia i fosforu, witamin
A, D, C, E i B6,
B12. Dostarcza łatwo strawnego białka, które
zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Tłuszcz mleczny to najlepiej
przyswajalny przez organizm tłuszcz zwierzęcy. Występujące w mleku magnez,
potas, cynk i wapń czynią z niego produkt zasadotwórczy, regulujący gospodarkę
kwasowo-zasadową organizmu. Wzmacnia kości, gasi pragnienie, buduje mięśnie, a
żywe kultury bakterii mlekowych stymulują układ odpornościowy.
Milk is a natural drink contains the nutrients needed for
life. It is a source of calcium and phosphorus, vitamins A, D, C, E and B6,
B12. It provides easily digestible protein that contains all essential amino
acids. Milk fat is best absorbed by the body. Magnesium, potassium, zinc and
calcium in the milk regulate the acid-base management of the body. Strengthens
bone to quench thirst, muscle building, and live cultures of lactic acid
bacteria stimulate the immune system.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
Świadomi konsumenci sięgają po mleko świeże – mikrofiltrowane i pasteryzowane w niskiej temperaturze zachowuje, w
przeciwieństwie do mleka UHT, więcej cennych składników odżywczych, m.in.
witamin oraz białek serwatkowych. Mleko mikrofiltrowane jest tak czyste mikrobiologicznie, że
właściwie można by nie stosować pasteryzacji. We Francji jedna z mleczarni
dostarcza na rynek mleko produkowane tą metodą bez pasteryzacji. Do produkcji
mleka mikrofiltrowanego przeznacza się mleko najwyższej jakości z jak
najmniejszą ilością mikroorganizmów. Dzięki temu mleko charakteryzuje się
większą ilością witamin, wolnych aminokwasów, mikroelementów.
Conscious consumer buys
fresh milk - microfiltered and pasteurized
at low temperatures, as opposed to UHT milk, have more valuable nutrients, vitamins
and proteins. Microfiltered milk is very clear, of the highest quality, with
more vitamins, amino acids, micronutrients.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
Mleko świeże np. Piątnicy jest mlekiem, w produkcji którego zastosowano
kilkunastosekundową pasteryzację w temperaturze 73°C. Pasteryzacja ta gwarantuje
bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów, a jednocześnie nie wpływa na smak i
zapach mleka oraz w niewielkim stopniu wpływa na jego bioaktywne składniki,
takie jak witaminy, mikroelementy oraz laktoperoksydazę – enzym o udowodnionym
działaniu ochronnym jamy ustnej i zębów, który wraz z innymi składnikami
mleka tworzy naturalny system bakteriostatyczny. Mleko świeże ma dłuższą
trwałość od mleka pasteryzowanego w temperaturze powyżej 85°C, ponieważ
wydzielono z niego większość bakterii stosując mikrofiltrację.
Fresh
milk, for
example Piatnica, has a few-second pasteurization, at 73 ° C. This
pasteurization guarantees safety, does not affect taste and smell, lowly
affects bioactive ingredients, vitamins, microelements and lactoperoxidase.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO
– PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
Piątnica produkuje też mleko
świeże bez laktozy. Jeśli wolisz jednak wersję wegańską mleka polecam niesłodzony napój migdałowy, z
orzechów laskowych, sojowy, owsiany lub mleko kokosowe – wszystkie są pyszne i
idealnie pasują do koktajli. Alternatywą
dla mleka krowiego jest też mleko
kozie. Zawiera nawet więcej wapnia, potasu, fosforu i witamin niż mleko od
krowy i jest od niego lepiej przyswajalne. Mleko
kozie rzadziej uczula, więc niektórzy alergicy mogą je pić zamiast krowiego.
Duże zainteresowanie wzbudza mleko ośle (bogate w wapń, kwasy omega-3 i
omega-6) oraz bawole (zawiera mniej cholesterolu niż krowie) – nie powodują
uczuleń.
Piatnica also produces fresh milk without lactose. If you
prefer a vegan version of milk I
recommend an unsweetened almond, hazelnut, soybean, oatmeal or coconut milk -
they are all delicious and perfect for cocktails. The alternative to cow's milk is also goat's milk. Contains more
calcium, potassium, phosphorus and vitamins than cow milk and is better
absorbed from it. Goat milk causes less allergies. Donkey milk (rich in
calcium, omega-3 and omega-6) and buffalo (contains less cholesterol than cow)
- do not cause allergies.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
|
MLECZNY
KOKTAJL ŚNIADANIOWY
♦ ——— ♦
REVITALISER MILK SMOOTHIE
Uwielbiam
koktajle śniadaniowe, które są szybkim i idealnym sposobem na
rozpoczęcie wspaniałego dnia! Mieszanka malin, kokosa i banana lub awokado
oznacza, że każdy łyczek smakuje wybornie i słodko. Myślę, że wszyscy pokochają
ten koktajl, który jest naprawdę prosty i pyszny. Jeśli masz ochotę na
chrupanie, dodaj swoje ulubione płatki owsiane, orzechy, nasiona, rodzynki, kakaowiec,
owoce etc.
I love breakfast smoothies,
they’re the best way to kick start a great day! The mix of raspberry, coconut and banana or avocado,
means each sip tastes lovely and sweet. I think you’ll all love this one. This
is a seriously simple and delicious smoothie. If you feel like you need a
crunch though, add your favourite oats, nuts, seeds, raisins, cacao nibs, fruit
etc.
Czas: 3 minuty / Time: 3 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS – basic version:
• 1 szklanka ulubionego mleka / 1 cup of favorite milk
• 1 szklanka malin / 1 cup of raspberries (fresh or frozen)
• 1 banan lub awokado bez skóry / 1 banana or avocado
– without skin
• 1 łyżka oleju kokosowego / 1 tablespoon of coconut
oil
PRZYGOTOWANIE /
METHOD:
Umieszczamy wszystkie
składniki w blenderze i miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa.
Simply place all the ingredients in a blender and
whizz everything together until it’s smooth and creamy.
BON
APPETIT!
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz