MLEKO – pić czy nie pić? MILK – to drink or not to drink? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE

Fot. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – pić czy nie pić? MILK - to drink or not to drink? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Wiele osób gardzi mlekiem, które ludzie piją od tysięcy lat i żyją. Nasi dziadkowie pili mleko, jedli nabiał, niektórzy żyją do tej pory i mają się dobrze. Może więc nie warto tak łatwo rezygnować?
Many people simply despise milk, however, people drink milk since thousands of years and live. Our grandparents drank milk and ate dairy products, some of them are still alive and are doing well. So maybe you should not easily give up?
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Egipcjanie, Grecy i Rzymianie cenili mleko kozie i owcze, ale chętnie pili też mleko kobyle, wielbłądzie i ośle. W tradycji dawnych Słowian mleko było czymś więcej niż zwykłym produktem spożywczym – miało znaczenie ceremonialne, składano je bogom w ofierze. Tylko w Japonii i Chinach, gdzie hodowano niewiele bydła, nie było zwyczaju picia mleka. Japończycy nie tolerują świeżego mleka, bo nie mają enzymów potrzebnych do jego trawienia. W Azji, we Włoszech i na Bałkanach używa się mleka bawolego. Z niego powstaje prawdziwa włoska mozzarella (Mozzarella Vera Bufala), której tradycja sięga średniowiecza. Mleko owcze chętnie popijają Hiszpanie, a rozmaite owcze sery produkuje się we Francji i na Podhalu.
The Egyptians, Greeks and Romans valued goat's and sheep’s milk, drank a camel and a donkey milk. In the tradition of the ancient Slavs the milk was of ceremonial importance - a sacrifice for the gods. In Japan and China, there is no habit of drinking milk. The Japanese don’t tolerate fresh milk, they don’t have enzymes to digest milk. In Italy, and in the Balkans, milk from buffalo is used (Mozzarella Vera Bufala). Milk of sheep is consumed by Spaniards and sheep's cheese is produced in France and in Podhale.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
W basenie Morza Śródziemnego popularne jest mleko kozie. Na wyspie Fuerteventura z gęstego i niezwykle tłustego mleka wyrabia się przysmak Hiszpanów – kozi ser majorero, idealny np. do paelli. Z mleka koziego produkuje się pochodzący z Cypru solankowy ser halloumi. Lapończycy piją mleko reniferów, Peruwiańczycy – lamy, a mieszkańcy Tybetu – jaków. W Indiach i niektórych krajach arabskich popularne jest mleko wielbłądzie. Mongołowie piją mleko wszystkich hodowanych przez siebie zwierząt – klaczy, krów, jaków, wielbłądzic, owiec, kóz, ale tylko mleko kobyle i wielbłądzie nadaje się na kumys – narodowy napój. Przypomina rozcieńczone wodą mleko i ma kwaskowaty, orzeźwiający smak. Od wieków stosuje się go w chorobach płuc i przy zatruciach.
In the Mediterranean is a popular goat's milk. On Fuerteventura is produced goat milk cheese majorero. From goat milk produced halloumi cheese. Lapinians drink reindeer milk, Peruvians - llamas, and Tibetans - yaks. In India and some Arab countries camel milk is popular. Mongolians drink the milk of mares, cows, yaks, camels, sheep, goats, and milk from the mare and camel used for kumys - the national drink.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Mleko to naturalny napój, który zawiera substancje odżywcze potrzebne człowiekowi do życia. Jest źródłem wapnia i fosforu, witamin A, D, C, E i B6, B12. Dostarcza łatwo strawnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Tłuszcz mleczny to najlepiej przyswajalny przez organizm tłuszcz zwierzęcy. Występujące w mleku magnez, potas, cynk i wapń czynią z niego produkt zasadotwórczy, regulujący gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Wzmacnia kości, gasi pragnienie, buduje mięśnie, a żywe kultury bakterii mlekowych stymulują układ odpornościowy.
Milk is a natural drink contains the nutrients needed for life. It is a source of calcium and phosphorus, vitamins A, D, C, E and B6, B12. It provides easily digestible protein that contains all essential amino acids. Milk fat is best absorbed by the body. Magnesium, potassium, zinc and calcium in the milk regulate the acid-base management of the body. Strengthens bone to quench thirst, muscle building, and live cultures of lactic acid bacteria stimulate the immune system.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Świadomi konsumenci sięgają po mleko świeże – mikrofiltrowane i pasteryzowane w niskiej temperaturze zachowuje, w przeciwieństwie do mleka UHT, więcej cennych składników odżywczych, m.in. witamin oraz białek serwatkowych. Mleko mikrofiltrowane jest tak czyste mikrobiologicznie, że właściwie można by nie stosować pasteryzacji. We Francji jedna z mleczarni dostarcza na rynek mleko produkowane tą metodą bez pasteryzacji. Do produkcji mleka mikrofiltrowanego przeznacza się mleko najwyższej jakości z jak najmniejszą ilością mikroorganizmów. Dzięki temu mleko charakteryzuje się większą ilością witamin, wolnych aminokwasów, mikroelementów.
Conscious consumer buys fresh milk - microfiltered and pasteurized at low temperatures, as opposed to UHT milk, have more valuable nutrients, vitamins and proteins. Microfiltered milk is very clear, of the highest quality, with more vitamins, amino acids, micronutrients.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Mleko świeże np. Piątnicy jest mlekiem, w produkcji którego zastosowano kilkunastosekundową pasteryzację w temperaturze 73°C. Pasteryzacja ta gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów, a jednocześnie nie wpływa na smak i zapach mleka oraz w niewielkim stopniu wpływa na jego bioaktywne składniki, takie jak witaminy, mikroelementy oraz laktoperoksydazę – enzym o udowodnionym działaniu ochronnym jamy ustnej i zębów, który wraz z innymi składnikami mleka tworzy naturalny system bakteriostatyczny. Mleko świeże ma dłuższą trwałość od mleka pasteryzowanego w temperaturze powyżej 85°C, ponieważ wydzielono z niego większość bakterii stosując mikrofiltrację.
Fresh milk, for example Piatnica, has a few-second pasteurization, at 73 ° C. This pasteurization guarantees safety, does not affect taste and smell, lowly affects bioactive ingredients, vitamins, microelements and lactoperoxidase.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLEKO – PIĆ CZY NIE PIĆ? MILK - TO DRINK OR NOT TO DRINK? MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
Piątnica produkuje też mleko świeże bez laktozy. Jeśli wolisz jednak wersję wegańską mleka polecam niesłodzony napój migdałowy, z orzechów laskowych, sojowy, owsiany lub mleko kokosowe – wszystkie są pyszne i idealnie pasują do koktajli. Alternatywą dla mleka krowiego jest też mleko kozie. Zawiera nawet więcej wapnia, potasu, fosforu i witamin niż mleko od krowy i jest od niego lepiej przyswajalne. Mleko kozie rzadziej uczula, więc niektórzy alergicy mogą je pić zamiast krowiego. Duże zainteresowanie wzbudza mleko ośle (bogate w wapń, kwasy omega-3 i omega-6) oraz bawole (zawiera mniej cholesterolu niż krowie) – nie powodują uczuleń.
Piatnica also produces fresh milk without lactose. If you prefer a vegan version of milk I recommend an unsweetened almond, hazelnut, soybean, oatmeal or coconut milk - they are all delicious and perfect for cocktails. The alternative to cow's milk is also goat's milk. Contains more calcium, potassium, phosphorus and vitamins than cow milk and is better absorbed from it. Goat milk causes less allergies. Donkey milk (rich in calcium, omega-3 and omega-6) and buffalo (contains less cholesterol than cow) - do not cause allergies.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE
MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY
 ——— 
REVITALISER MILK SMOOTHIE
Uwielbiam koktajle śniadaniowe, które są szybkim i idealnym sposobem na rozpoczęcie wspaniałego dnia! Mieszanka malin, kokosa i banana lub awokado oznacza, że każdy łyczek smakuje wybornie i słodko. Myślę, że wszyscy pokochają ten koktajl, który jest naprawdę prosty i pyszny. Jeśli masz ochotę na chrupanie, dodaj swoje ulubione płatki owsiane, orzechy, nasiona, rodzynki, kakaowiec, owoce etc.
I love breakfast smoothies, they’re the best way to kick start a great day! The mix of raspberry, coconut and banana or avocado, means each sip tastes lovely and sweet. I think you’ll all love this one. This is a seriously simple and delicious smoothie. If you feel like you need a crunch though, add your favourite oats, nuts, seeds, raisins, cacao nibs, fruit etc. 
Czas: 3 minuty / Time: 3 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS – basic version:
• 1 szklanka ulubionego mleka / 1 cup of favorite milk
• 1 szklanka malin / 1 cup of raspberries (fresh or frozen)
• 1 banan lub awokado bez skóry / 1 banana or avocado – without skin
• 1 łyżka oleju kokosowego / 1 tablespoon of coconut oil
PRZYGOTOWANIE / METHOD:
Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa.
Simply place all the ingredients in a blender and whizz everything together until it’s smooth and creamy.
BON APPETIT!
FOT. ©PAZŁOTKOWO, MLECZNY KOKTAJL ŚNIADANIOWY – REVITALISER MILK SMOOTHIE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz