Pączki pieczono już w starożytnym Rzymie. Spożywano je na przełomie zimy i wiosny. Początkowo, w polskiej kuchni, pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły pojawiać się w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Donuts have been known of ancient Rome. Ate them during the
turn of winter and spring. Initially, in Polish cuisine, donuts were dough
stuffed with pork fat. Since the sixteenth century donuts made sweet with homemade
jam. The spherical shape of a donut comes from the XVIII, when they began to
use for baking yeast, making the dough has become more fluffy.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY |
W Polsce, pączki jemy
zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ostatni czwartek karnawału, przed Wielkim Postem. Najpopularniejsze
są tradycyjne pączki z marmoladą lub faworki, zwane również w niektórych
regionach chrustem lub chruścikami.
In Poland, pączki are eaten especially on Fat Thursday
(Tłusty Czwartek), the last Thursday prior to Ash Wednesday and the beginning
of Lent. Among the most popular all-national dishes served on that day are
pączki in Poland or berliner, fist-sized donuts filled with rose marmalade, and
faworki, French dough fingers served with lots of powdered sugar.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz