TŁUSTY CZWARTEK - FAT THURSDAY

FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY

Pączki pieczono już w starożytnym Rzymie. Spożywano je na przełomie zimy i wiosny. Początkowo, w polskiej kuchni, pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną. Pączki przyrządzane na słodko zaczęły pojawiać się w Polsce w XVI wieku. Kulisty kształt pączka pochodzi z XVIII wieku, gdy zaczęto używać do wypieku drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.
Donuts have been known of ancient Rome. Ate them during the turn of winter and spring. Initially, in Polish cuisine, donuts were dough stuffed with pork fat. Since the sixteenth century donuts made sweet with homemade jam. The spherical shape of a donut comes from the XVIII, when they began to use for baking yeast, making the dough has become more fluffy.
FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY
FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY

W Polsce, pączki jemy zwłaszcza w Tłusty Czwartek, ostatni czwartek karnawału, przed Wielkim Postem. Najpopularniejsze są tradycyjne pączki z marmoladą lub faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami.
In Poland, pączki are eaten especially on Fat Thursday (Tłusty Czwartek), the last Thursday prior to Ash Wednesday and the beginning of Lent. Among the most popular all-national dishes served on that day are pączki in Poland or berliner, fist-sized donuts filled with rose marmalade, and faworki, French dough fingers served with lots of powdered sugar. 
Bon Appetit!
FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY
FOT. ©PAZŁOTKOWO, PĄCZKI, TŁUSTY CZWARTEK, FAT THURSDAY

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz