Połowa ludności na
świecie żywi się ryżem. Chińczycy witają się pytaniem: „Czy jadłeś dziś ryż?”.
W ryżu nie ma glutenu, są węglowodany, potas, żelazo, cynk, witaminy B, E i
błonnik.
RYŻ
BASMATI – czyli pachnący orzechami, śnieżnobiały, delikatny, z Himalajów. Podczas gotowania ziarna
pęcznieją, stają się długie, cienkie i sypkie.
RYŻ
JAŚMINOWY – najwyższej jakości ryż długoziarnisty z Tajlandii,
śnieżnobiały, delikatny.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, RYŻ, RICE |
BASMATI RICE - a smelling nuts, snow-white, delicate, from the
Himalayas. During cooking grains are swelling, become long, thin and free
flowing.
JASMINE RICE - high quality long grain rice from Thailand,
snow-white, delicate.
♦ ——— ♦
RICE TEMPTATION
Czas: 15 minuty / Time: 15 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ulubiony ryż / favorite rice
• szafran, cynamon, miód, naturalna wanilia / saffron, cinnamon, honey, vanilla
•
ulubiony owoc lub np. powidła śliwkowe / favorite fruit e.g. plum
PRZYGOTOWANIE:
• Ugotować
ryż, odcedzić i dodać pozostałe składniki. Smacznego!
METHOD:
• Cook the rice, drain and add the other ingredients. Enjoy!
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz