Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO |
♥ TIRAMISU to kremowy i absolutnie przepyszny deser! Pełen słodkości, pełen miłości, 100% Włoch.
♥
TIRAMISU is creamy and absolutely
delicious dessert! Full of sweetness, full of love, 100% of Italy.
♥
TIRAMISÙ è cremoso e assolutamente
delizioso dessert! Pieno di dolcezza, pieno di amore, 100% d'Italia. ♥
Chi va piano, va sano, e va lontano. ♥
PYSZNE WŁOSKIE
TIRAMISU
♦ ——— ♦
TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Czas: 20 minut + chłodzenie / Time: 20 minutes + cooling
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• podłużne biszkopty do tiramisu – około 40 sztuk / long
biscuits for tiramisu – around 40 ladyfingers
• 500g mascarpone
• 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons of cane
sugar
• 6 żółtek jajek od szczęśliwych kurek / 6 egg yolks from
happy hen
• filiżanka espresso / a cup of espresso
• kieliszek amaretto + kieliszek rumu / glass of
amaretto + glass of rum
• kakao w proszku /
cacao powder
• Połączyć w
misce mascarpone, cukier i żółtka jajek. Ubić na gładką, białą masę.
• W innej misce
połączyć espresso, amaretto i rum.
• Pojedynczo
maczać biszkopty w kawowej kąpieli i układać w szklanym naczyniu, w którym serwujemy
deser.
• Na
namoczone biszkopty położyć łyżkę masy mascarpone, rozprowadzić równomiernie i oprószyć
kakao.
• Ułożyć w
ten sam sposób drugą warstwę namoczonych biszkoptów i masy mascarpone, wierzch oprószyć
kakao.
• Wstawić do
lodówki na noc, przed podaniem. Podawać z pyszną kawą.
METHOD:
• To make the filling, put the mascarpone,
sugar, egg yolks, into a bowl and mix until smooth.
• Into a bowl mix espresso, amaretto and
rum.
• To assemble the tiramisu, quickly dip each “ladyfinger” biscuit in the coffee
mixture and arrange in a single layer on a glass.
• Spread one spoon of mascarpone cream
evenly with a spatula on top of the dipped ladyfingers, then dust liberally
with cocoa.
• Repeat with a second layer of dipped
ladyfingers and remaining mascarpone cream. Sprinkle top with cocoa powder.
• Refrigerate for night, before serving. Serve
with delicious coffee.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz