PRZEPIS: PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU / RECIPE: TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO

Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO

TIRAMISU to kremowy i absolutnie przepyszny deser! Pełen słodkości, pełen miłości, 100% Włoch.
TIRAMISU is creamy and absolutely delicious dessert! Full of sweetness, full of love, 100% of Italy. 
TIRAMISÙ è cremoso e assolutamente delizioso dessert! Pieno di dolcezza, pieno di amore, 100% d'Italia. Chi va piano, va sano, e va lontano 
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU
 ——— 
TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Czas: 20 minut + chłodzenie / Time: 20 minutes + cooling
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• podłużne biszkopty do tiramisu – około 40 sztuk / long biscuits for tiramisu – around 40 ladyfingers
• 500g mascarpone
• 3 łyżki cukru trzcinowego / 3 tablespoons of cane sugar
• 6 żółtek jajek od szczęśliwych kurek / 6 egg yolks from happy hen
• filiżanka espresso / a cup of espresso
• kieliszek amaretto + kieliszek rumu / glass of amaretto + glass of rum
• kakao w proszku / cacao powder
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
PRZYGOTOWANIE:
• Połączyć w misce mascarpone, cukier i żółtka jajek. Ubić na gładką, białą masę.
• W innej misce połączyć espresso, amaretto i rum.
• Pojedynczo maczać biszkopty w kawowej kąpieli i układać w szklanym naczyniu, w którym serwujemy deser.
• Na namoczone biszkopty położyć łyżkę masy mascarpone, rozprowadzić równomiernie i oprószyć kakao.
• Ułożyć w ten sam sposób drugą warstwę namoczonych biszkoptów i masy mascarpone, wierzch oprószyć kakao.
• Wstawić do lodówki na noc, przed podaniem. Podawać z pyszną kawą.
METHOD:
• To make the filling, put the mascarpone, sugar, egg yolks, into a bowl and mix until smooth.
• Into a bowl mix espresso, amaretto and rum.
• To assemble the tiramisu, quickly dip each “ladyfinger” biscuit in the coffee mixture and arrange in a single layer on a glass.
• Spread one spoon of mascarpone cream evenly with a spatula on top of the dipped ladyfingers, then dust liberally with cocoa.
• Repeat with a second layer of dipped ladyfingers and remaining mascarpone cream. Sprinkle top with cocoa powder.
• Refrigerate for night, before serving. Serve with delicious coffee.
BUON APPETITO! 
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO
Fot. ©PAZŁOTKOWO, PYSZNE WŁOSKIE TIRAMISU - TIRAMISU AUTENTICO ITALIANO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz