Brokuł bogaty
jest w witaminy, składniki mineralne i sulforafan - silny przeciwutleniacz,
chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływa na funkcjonowanie
wzroku i reguluje poziom cukru we krwi. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Szklanka
pesto z brokuła ma tyle białka, co
szklanka ryżu, ale ma o połowę mniej kalorii. Stanowi doskonały dodatek do chleba,
makaronu, ryb, mięs. Nawet
łodyga brokuła jest jadalna i pyszna!
Broccoli
is rich in vitamins,
minerals and sulforaphane - a powerful antioxidant, protects against cancer,
stomach ulcers, anemia, favorably affects the functioning of the eye and
regulates blood sugar level. Is easily digestible and low calorie. A glass of
broccoli pesto has as much protein
as a glass of rice, but has half less calories. Is an excellent addition to bread,
pasta, fish, meat. The stalk of broccoli is edible and delicious.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pesto brokułowe, Broccoli pesto |
BROKUŁOWE PESTO
♦ ——— ♦
BROCCOLI PESTO
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 1 brokuł / 1 broccoli
• sok z ½ cytryny / juice of ½ lemon
• 3 ząbki czosnku posiekane / 3
cloves garlic, chopped
• 4 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła / 4
tablespoons of olive oil or 2 tablespoons of butter
• sól i pieprz, piri-piri / salt and
pepper, piri-piri
• garść ulubionych orzechów /
handful of favorites nuts
• opcjonalnie: łyżka
sera gorgonzola / optional: tablespoon of gorgonzola cheese
PRZYGOTOWANIE:
•
Do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą, włożyć brokuła. Gotować ok. 7 minut,
odcedzić i przelać zimną wodą.
•
W blenderze połączyć brokuła z pozostałymi składnikami. Gotowe!
METHOD:
• The pot of lightly salted, boiling
water, add broccoli. Boil for 7 minutes, drain and pour cold water.
• In a blender add broccoli and the other
ingredients. Enjoy!
BON
APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz