Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku – Green peas puree |
Zielony groszek bogaty
jest w: sód, potas, wapń, magnez, fluor, fosfor, chlor, jod, miedź, cynk,
kobalt, żelazo, karoteny czy też witaminy E, K, B1, B2, B6 czy C oraz kwas
foliowy i biotynę. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Może być podawany
niemowlętom od 7 miesiąca życia. Stanowi doskonały dodatek do chleba, makaronu, ryb, mięs etc...
Green
peas is rich in sodium,
potassium, calcium, magnesium, fluorine, phosphorus, chlorine, iodine, copper,
zinc, cobalt, iron, carotene or vitamin E, K, B1, B2, B6 and C and folic acid
and biotin . Is easily digestible and low calorie. For children from 7 month of life. As an addition to bread, pasta, fish, meat etc ...
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku, Green peas puree
|
PASTA Z
ZIELONEGO GROSZKU
♦ ——— ♦
GREEN PEAS PUREE
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
•
1 paczka mrożonego groszku 450g (nie zamieniać na konserwowy!) / 1 package of
frozen peas 450g (did not replace for canned!)
•
sok z ½ cytryny / juice of ½ lemon
• 3 ząbki czosnku posiekane / 3
cloves garlic, chopped
• 3 łyżki oliwy lub łyżka masła / 3
tablespoons of olive oil or spoon of butter
• sól i pieprz / salt and pepper
•
300ml jogurtu naturalnego (np. klimeko) / 300ml natural yoghurt
• opcjonalnie: ½ szklanki kuskus zalanego ½ szklanki wrzątku / optional: ½ cup of couscous flooded with ½ cup of boiling water
PRZYGOTOWANIE:
PRZYGOTOWANIE:
•
Do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą, wsypać mrożony groszek. Gotować ok. 10
minut, odcedzić i delikatnie wystudzić.
•
W blenderze połączyć groszek z pozostałymi składnikami. Gotowe!
METHOD:
• The pot of lightly salted, boiling
water, add frozen peas. Boil for 10 minutes, drain and let cool.
• In a blender add the peas with the
other ingredients. Enjoy!
BON
APPETIT!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku, Green peas puree |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz