PRZEPIS: Zielono mi… czyli pasta z zielonego groszku – RECIPE: Green peas puree

Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku – Green peas puree
Zielony groszek bogaty jest w: sód, potas, wapń, magnez, fluor, fosfor, chlor, jod, miedź, cynk, kobalt, żelazo, karoteny czy też witaminy E, K, B1, B2, B6 czy C oraz kwas foliowy i biotynę. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Może być podawany niemowlętom od 7 miesiąca życia. Stanowi doskonały dodatek do chleba, makaronu, ryb, mięs etc...
Green peas is rich in sodium, potassium, calcium, magnesium, fluorine, phosphorus, chlorine, iodine, copper, zinc, cobalt, iron, carotene or vitamin E, K, B1, B2, B6 and C and folic acid and biotin . Is easily digestible and low calorie. For children from 7 month of life. As an addition to bread, pasta, fish, meat etc ...
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku, Green peas puree
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU
———
GREEN PEAS PUREE
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 1 paczka mrożonego groszku 450g (nie zamieniać na konserwowy!) / 1 package of frozen peas 450g (did not replace for canned!)
• sok z ½ cytryny / juice of ½ lemon
• 3 ząbki czosnku posiekane / 3 cloves garlic, chopped
• 3 łyżki oliwy lub łyżka masła / 3 tablespoons of olive oil or spoon of butter
• sól i pieprz / salt and pepper
• 300ml jogurtu naturalnego (np. klimeko) / 300ml natural yoghurt
opcjonalnie: ½ szklanki kuskus zalanego ½ szklanki wrzątku / optional: ½ cup of couscous flooded with ½ cup of boiling water

PRZYGOTOWANIE:
• Do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą, wsypać mrożony groszek. Gotować ok. 10 minut, odcedzić i delikatnie wystudzić.
• W blenderze połączyć groszek z pozostałymi składnikami. Gotowe!
METHOD:
• The pot of lightly salted, boiling water, add frozen peas. Boil for 10 minutes, drain and let cool.
• In a blender add the peas with the other ingredients. Enjoy!

BON APPETIT!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pasta z zielonego groszku, Green peas puree

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz