PRZEPIS: Zielono mi… czyli brokułowe pesto – RECIPE: Broccoli pesto

Brokuł bogaty jest w witaminy, składniki mineralne i sulforafan - silny przeciwutleniacz, chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku i reguluje poziom cukru we krwi. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Szklanka pesto z brokuła ma tyle białka, co szklanka ryżu, ale ma o połowę mniej kalorii. Stanowi doskonały dodatek do chleba, makaronu, ryb, mięs. Nawet łodyga brokuła jest jadalna i pyszna!
Broccoli is rich in vitamins, minerals and sulforaphane - a powerful antioxidant, protects against cancer, stomach ulcers, anemia, favorably affects the functioning of the eye and regulates blood sugar level. Is easily digestible and low calorie. A glass of broccoli pesto has as much protein as a glass of rice, but has half less calories. Is an excellent addition to bread, pasta, fish, meat. The stalk of broccoli is edible and delicious.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Pesto brokułowe, Broccoli pesto
BROKUŁOWE PESTO 
———
BROCCOLI PESTO
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 1 brokuł / 1 broccoli
• sok z ½ cytryny / juice of ½ lemon
• 3 ząbki czosnku posiekane / 3 cloves garlic, chopped
• 4 łyżki oliwy lub 2 łyżki masła / 4 tablespoons of olive oil or 2 tablespoons of butter
• sól i pieprz, piri-piri / salt and pepper, piri-piri
• garść ulubionych orzechów / handful of favorites nuts
• opcjonalnie: łyżka sera gorgonzola / optional: tablespoon of gorgonzola cheese
PRZYGOTOWANIE:
• Do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą, włożyć brokuła. Gotować ok. 7 minut, odcedzić i przelać zimną wodą.
• W blenderze połączyć brokuła z pozostałymi składnikami. Gotowe!
METHOD:
• The pot of lightly salted, boiling water, add broccoli. Boil for 7 minutes, drain and pour cold water.
• In a blender add broccoli and the other ingredients. Enjoy!
BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz