Fot. ©PAZŁOTKOWO, Krewetki, Prawns, Gamberetti
|
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Krewetki, Prawns, Gamberetti |
Kocham krewetki.
Jestem uzależniona. Jem je przy każdej okazji. Smakują jak Ocean! Mają niską kaloryczność, są doskonałym
źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka (18g na 100g), z
niską zawartością tłuszczu (0,8g na 100g). Zawierają witaminę B12 wzmacniającą
czerwone krwinki i B3 regulującą układ nerwowy i metabolizm. Bogate w jod,
wapń, selen, fluor, żelazo, magnez i cynk.
♥ Prawns
♥ … my love!
I love prawns. I'm
addicted. I eat them at every opportunity. Taste like Ocean! Prawns have low calorific value, are a
great source of high-value and easily assimilated protein (18g per 100g), low
fat (0.8g per 100g). Contain vitamin B12 strengthens red blood cells and B3
regulates the nervous system and metabolism. Rich in iodine, calcium, selenium,
fluoride, iron, magnesium and zinc.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Krewetki, Prawns, Gamberetti
|
Jedz to co kochasz, by zadowolić ciało jedzeniem, a duszę przyjemnością jedzenia.
Eat what you love for the pleasures of the body and soul.
♥ Krewetki ♥ … moja miłość!
Eat what you love for the pleasures of the body and soul.
♥ Krewetki ♥ … moja miłość!
♦ ——— ♦
♥ Prawns ♥ … my love!
♦ ——— ♦
♦ ——— ♦
♥ Gamberetti al vino bianco ♥
Czas: 5 minut / Time: 5 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• krewetki – tyle ile
zjesz / unlimited prawns (shrimps, gamberetti)
• sól, pieprz, piri-piri / salt
and pepper, piri-piri
• masło lub oliwa / butter or olive oil
• 1 czosnek / 1
garlic
• 1 cytryna / 1 lemon
• 1 białe wytrawne
wino / 1 dry white wine
PRZYGOTOWANIE:
• Umyć krewetki.
Doprawić solą himalajską i świeżo zmielonym pieprzem, piri-piri, sokiem z cytryny.
• Smażyć 3 - 5 minut na
maśle lub oliwie, z winem i czosnkiem.
• Podawać z winem i chrupiącym pieczywem.
METHOD:
• Rinse the prawns. Add salt and pepper, piri-piri, lemon juice.
• Fry for 3 - 5 minutes in
butter or olive oil, wine and garlic.
• Serve with wine and
bread.
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥
Najpierw pomyśl GDZIE jesz, a potem CO jesz. Krewetki
wszędzie smakują inaczej…
First think about WHERE
you eat, then WHAT you eat. Prawns taste different everywhere…
♥ Włochy - Rzym / Italia - Roma ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Malezja - Kuala Lumpur / Malaysia - Kuala Lumpur ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Filipiny
- Puerto Princesa / Philippines - Puerto Princesa ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Kalifornia
- San Francisco / California - San Francisco ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Portugalia – Lagos / Portugal - Lagos ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Fishermans
Wharf of San Francisco ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Portugalia – Lizbona / Portugal - Lisboa ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ Włochy – Sycylia / Italia - Sicilia ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥ u mnie na balkonie / on my balcony ♥
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
♥
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz