Fot. © PAZŁOTKOWO, Quinoa - komosa ryżowa |
Quinoa –
źródło białka, witamin i składników mineralnych. Pokarm Inków, Azteków i
Astronautów. Zawiera wszystkie aminokwas, które muszą być dostarczane z
pożywieniem. Jest bezglutenowa! Zawiera saponiny, dzięki którym nie wymaga
używania pestycydów do jej uprawy.
Quinoa
- source of protein, vitamins and minerals. Ate the Incas, Aztecs and
Astronauts. Contains all amino acids that must be provided with food. It is
gluten-free! It contains saponins, so that there is no pesticide to the crop.
Kasza
jaglana – źródło białka, witamin: E, B1, B2, B6 oraz żelaza, miedzi
i lecytyny. Lekkostrawna, ma właściwości rozgrzewające. Zawiera krzem, który
przyśpiesza przemianę materii. Nie
zawiera glutenu!
Millet groats - a source of protein, vitamins E, B1, B2, B6, and
iron, copper and lecithin. Easy to digest, has warming properties. Contains
silicon, accelerates the metabolism. Free of gluten!
Fot. © PAZŁOTKOWO
BURGER WEGAŃSKI
♦ ———♦
VEGAN BURGER
Czas: 20 minut / Time: 20 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ½ cup
cooked millet groats
• ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej – quinoa /
½ cup cooked quinoa
• ½ szklanki startej marchewki / ½ cup grated
carrots
• ½ szklanki startej cukinii / ½ cup grated zucchini
• ½ szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, dynia,
sezam, siemię lniane / ½ cup of your favorite seeds: sunflower, pumpkin,
sesame, linseed
• ½ cebuli / ½ onion
• 2 łyżki ulubionej mąki np. kukurydziana, jaglana, orkiszowa / 2 tablespoons favorite
flour
• 3 łyżki oliwy / 3 tablespoons olive oil
• ½ łyżki octu jabłkowego / ½ tablespoons of apple
cider vinegar
• natka pietruszki / parsley
• 1 cm korzenia imbiru / 1 cm ginger root
• pieprz, sól, piri-piri, czosnek, natka
pietruszki / salt, pepper, piri-piri,
garlic, parsley
PRZYGOTOWANIE:
• Wszystkie składniki wymieszać w misce na lepką
masę.
• Ulepić kotlety i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
• Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe!
• Dodatki: ulubiona bułka + pomidor, ogórek,
sałata, rukola, lub ryba, ser – do wyboru!
METHOD:
• Add everything to the bowl and mix well. Make sure
that the mix is very sticky.
• Mould the patties, place on a baking tray.
• Bake for 20 minutes at 180 degrees C. Then bite and
enjoy!
• Additionally: favorite bread + tomato, cucumber,
lettuce, arugula or fish, cheese - your choice!
BON APPETIT!
Fot. © PAZŁOTKOWO
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz