PRZEPIS: BURGER WEGE – RECIPE: VEGAN BURGER

Fot. © PAZŁOTKOWO, Quinoa - komosa ryżowa
Quinoa – źródło białka, witamin i składników mineralnych. Pokarm Inków, Azteków i Astronautów. Zawiera wszystkie aminokwas, które muszą być dostarczane z pożywieniem. Jest bezglutenowa! Zawiera saponiny, dzięki którym nie wymaga używania pestycydów do jej uprawy.
Quinoa - source of protein, vitamins and minerals. Ate the Incas, Aztecs and Astronauts. Contains all amino acids that must be provided with food. It is gluten-free! It contains saponins, so that there is no pesticide to the crop.
Kasza jaglana – źródło białka, witamin: E, B1, B2, B6 oraz żelaza, miedzi i lecytyny. Lekkostrawna, ma właściwości rozgrzewające. Zawiera krzem, który przyśpiesza przemianę materii.  Nie zawiera glutenu!
Millet groats - a source of protein, vitamins E, B1, B2, B6, and iron, copper and lecithin. Easy to digest, has warming properties. Contains silicon, accelerates the metabolism. Free of gluten!
kotlety , patties
Fot. © PAZŁOTKOWO

BURGER WEGAŃSKI
———
VEGAN BURGER
 Czas: 20 minut / Time: 20 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ½  szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / ½ cup cooked millet groats
• ½  szklanki ugotowanej komosy ryżowej – quinoa / ½ cup cooked quinoa
• ½  szklanki startej marchewki / ½ cup grated carrots
• ½  szklanki startej cukinii / ½ cup grated zucchini
• ½ szklanki ulubionych ziaren: słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane / ½ cup of your favorite seeds: sunflower, pumpkin, sesame, linseed
• ½ cebuli / ½ onion
• 2 łyżki ulubionej mąki np. kukurydziana, jaglana, orkiszowa / 2 tablespoons favorite flour
• 3 łyżki oliwy / 3 tablespoons olive oil
• ½  łyżki octu jabłkowego / ½ tablespoons of apple cider vinegar
• natka pietruszki / parsley
• 1 cm korzenia imbiru / 1 cm ginger root
• pieprz, sól, piri-piri, czosnek, natka pietruszki /  salt, pepper, piri-piri, garlic, parsley
PRZYGOTOWANIE:
• Wszystkie składniki wymieszać w misce na lepką masę.
• Ulepić kotlety i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
• Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe!
• Dodatki: ulubiona bułka + pomidor, ogórek, sałata, rukola, lub ryba, ser – do wyboru!
METHOD:
• Add everything to the bowl and mix well. Make sure that the mix is very sticky.
• Mould the patties, place on a baking tray.
• Bake for 20 minutes at 180 degrees C. Then bite and enjoy!
• Additionally: favorite bread + tomato, cucumber, lettuce, arugula or fish, cheese - your choice!
BON APPETIT!
kotlety , patties
Fot. © PAZŁOTKOWO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz