Fot. ©PAZŁOTKOWO, Kuskus, Couscous
|
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Kuskus, Couscous
|
Kuskus jest
lekkostrawny, ma dużo błonnika, białka i nie podrażnia żołądka. Wystarczy go
zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Couscous
is easy to digest, has a lot of fiber, protein and does not irritate stomach. Just
need to pour hot water and set aside for a few minutes.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Granat, Pomegranate
|
W starożytnej Grecji owoc granatu był czczony jako świętość.
Starożytna chińska medycyna uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol
długowieczności. W owocach granatu można znaleźć dużo witamin i minerałów:
witamina C, K, błonnik, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz
sód.
In ancient Greece pomegranate
was revered as a saint. The ancient Chinese medicine recognized pomegranate
juice as "concentrated life"
and a symbol of longevity. In the pomegranate fruit you can find a lot of
vitamins and minerals: Vitamin C, K, fiber, beta-carotene, calcium, iron, magnesium,
phosphorus, potassium, and sodium.
WEGAŃSKI CZERWONY KUSKUS w 5 minut
♦ ———♦
VEGE RED COUSCOUS in 5 minutes
Czas: 5 minut / Time: 5 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ¼ szkolanki wrzątku / ¼ cup of boiling water
• ¼ szklanki kuskus / ¼ cup of couscous wholemeal
• 1 granat / 1 pomegranate
• dla mega czerwonego koloru: ¼ szklanki soku z buraka / for max. red color: ¼ cup of beetroot juice
PRZYGOTOWANIE:
• W misce ¼ szklanki kuskus zalać ¼ szklanki wrzątku (tyle samo kuskus co
wody).
• Owoc granatu przeciąć na pół. Nad miską z
kuskus, za pomocą drewnianej łyżki, uderzać w skórkę granatu tak by jego ziarna
spadały do miski, wraz z sokiem.
• Dla bardzo intensywnego czerwonego koloru dodać ¼ szklanki soku z buraka.
• Dla bardzo intensywnego czerwonego koloru dodać ¼ szklanki soku z buraka.
• Miskę przykryć i pozostawić na 5 minut.
• Czerwony kuskus jest gotowy!
• Czerwony kuskus jest gotowy!
• Podawać jako dodatek do obiadu, zamiast
ziemniaków, albo do owoców jako deser.
METHOD:
• In a
bowl ¼ cup of couscous pour ¼ cup of boiling water (the same amount of water
and couscous).
•
Pomegranate cut in half. Over a bowl with couscous, using a wooden spoon, hit
the of pomegranate skin that the seeds fall into the bowl with the juice.
• For max. red color add ¼ cup of beetroot juice.
• For max. red color add ¼ cup of beetroot juice.
• Cover
the bowl and leave for 5 minutes.
• Red couscous is ready!
• Red couscous is ready!
• Serve as an
additive to dinner, rather than potatoes or with fruit as a dessert.
BON APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz