PRZEPIS: Wegański czerwony kuskus w 5 minut - RECIPE: Vege red couscous in 5 minutes

PRZEPIS: Czerwony kuskus w 5 minut - RECIPE: Red couscous in 5 minutes
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Kuskus, Couscous
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Kuskus, Couscous
Kuskus jest lekkostrawny, ma dużo błonnika, białka i nie podrażnia żołądka. Wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Couscous is easy to digest, has a lot of fiber, protein and does not irritate stomach. Just need to pour hot water and set aside for a few minutes.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Granat, Pomegranate
W starożytnej Grecji owoc granatu był czczony jako świętość. Starożytna chińska medycyna uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. W owocach granatu można znaleźć dużo witamin i minerałów: witamina C, K, błonnik, beta-karoten, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas oraz sód.
In ancient Greece pomegranate was revered as a saint. The ancient Chinese medicine recognized pomegranate juice as "concentrated life" and a symbol of longevity. In the pomegranate fruit you can find a lot of vitamins and minerals: Vitamin C, K, fiber, beta-carotene, calcium, iron, magnesium, phosphorus, potassium, and sodium.
PRZEPIS: Czerwony kuskus w 5 minut - RECIPE: Red couscous in 5 minutes
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Kuskus, Couscous
WEGAŃSKI CZERWONY KUSKUS w 5 minut
———
VEGE RED COUSCOUS in 5 minutes
Czas: 5 minut / Time: 5 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ¼ szkolanki wrzątku ¼ cup of boiling water
• ¼ szklanki kuskus ¼ cup of couscous wholemeal
• 1 granat / 1 pomegranate
 dla mega czerwonego koloru: ¼ szklanki soku z burakafor max. red color: ¼ cup of beetroot juice


PRZYGOTOWANIE:
• W misce ¼ szklanki kuskus zalać ¼ szklanki wrzątku (tyle samo kuskus co wody).
• Owoc granatu przeciąć na pół. Nad miską z kuskus, za pomocą drewnianej łyżki, uderzać w skórkę granatu tak by jego ziarna spadały do miski, wraz z sokiem.
• Dla bardzo intensywnego czerwonego koloru dodać ¼ szklanki soku z buraka.
• Miskę przykryć i pozostawić na 5 minut.
• Czerwony kuskus jest gotowy!
• Podawać jako dodatek do obiadu, zamiast ziemniaków, albo do owoców jako deser.

METHOD:
• In a bowl ¼ cup of couscous pour ¼ cup of boiling water (the same amount of water and couscous).
• Pomegranate cut in half. Over a bowl with couscous, using a wooden spoon, hit the of pomegranate skin that the seeds fall into the bowl with the juice.
 For max. red color add ¼ cup of beetroot juice.
• Cover the bowl and leave for 5 minutes.
• Red couscous is ready!
• Serve as an additive to dinner, rather than potatoes or with fruit as a dessert.

BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz