![]() |
Fot. Imbir, Ginger ©PAZŁOTKOWO
|
Nadaje ostrości
potrawom, przeciwdziała przeziębieniu, rozgrzewa, działa antybakteryjnie,
antywirusowo, przeciwzapalnie. Ponadto ułatwia trawienie, łagodzi mdłości,
chroni przed zakrzepami, leczy migrenę, działa przeciwobrzękowo, zwiększa
koncentrację, polepsza krążenie, pomaga schudnąć. Oleje zawarte w imbirze –
tzw. geraniole mają działanie antynowotworowe.
Ginger is a miracle of nature.
We became friends in Asia, many years ago. There is commonly used in cooking
and as medicine. It gives a spicy flavor to dishes and prevents colds,
antibacterial, antiviral, anti-inflammatory. Ginger is a miracle of nature.
Aids in digestion, detoxifies the body, combats motion sickness, soothes sore
muscles, helps a sore throat. Ginger’ oils have anticancer
activity, well documented.
![]() |
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
IMBIR ZMIENIAJĄCY ŻYCIE
♦ ——— ♦
THE LIFE-CHANGING GINGER
Czas: 10
minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• ok. 5 cm
korzenia imbiru / 5 cm ginger root
• 1
cytryna / 1 lemon
• 1 łyżka miodu
/ 1 spoon of honey
PRZYGOTOWANIE:
• Zagotować pół litra wody.
• Nieobrany korzeń imbiru umyć i zetrzeć na tarce
na grubych oczkach.
• Starty imbir wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem,
gotować przez 10 minut.
• Odcedzić, dodać sok z cytryny i łyżkę miodu.
• Napar pić gorący. W wersji letniej można pić ciepły
lub chłodny, z dodatkiem świeżej mięty.
METHOD:
• Boil a half a liter of water.
• Boil a half a liter of water.
• Unpeeled
ginger root, wash and rub on a grater.
• Ginger
throw into a pot, pour boiling water, boil for 10 minutes.
• Strain,
add lemon juice and a spoonful of honey.
• Drink hot. In the summer version cold drink with fresh
mint.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz