PORANNA KAWUSIA Z KAWIARKI BIALETTI - ITALIAN STYLE COFFEE BIALETTI MOKA EXPRESS

KAWA, COFFEE, pastel nata de belem
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Żyję tak, jakby jutro miało zabraknąć kawy – intensywnie. Przyznaję, że nie wyobrażam sobie życia bez jej smaku i zapachu, o poranku, w promieniach słońca, przy czymś słodkim. Musi być dobra i aromatyczna. Najlepszą i najtańszą kawę piłam we Włoszech i w Portugalii. Najgorszą i wcale nie tanią w USA – mętną czarną breję.
I can’t and I don’t want to live without coffee. But must be good and aromatic. The best and cheapest coffee I drank in Italy and Portugal. The worst and quite expensive I drank in the USA – turbid black slush. 
ORANGUTANS, SUMATRA, INDONESIA
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Bukit Lawang, Sumatra, Indonezja
W 2009 roku wybrałam się na Sumatrę w Indonezji, w poszukiwaniu orangutanów, które żyją jedynie tam i na Borneo. Orangutany owszem spotkałam, a przy okazji posmakowałam, pierwszy raz w życiu kawy kopi luwak – najdroższej na świecie, pochodzącej z odchodów niewielkiego zwierzątka – łaskun, który żywi się czerwonymi owocami kawowca i również zamieszkuje Sumatrę.

In 2009, I went to Sumatra in Indonesia, in search of orangutans that live only there and in Borneo. Orangutans found, and I had the opportunity to try kopi luwak - the most expensive coffee in the world. It comes from the droppings small animals - paradoxurus, he eats red berries of the coffee plant and also live in Sumatra. 
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Łaskun, paradoxurus
Kopi luwak jest bardzo smaczna, łagodna, pozbawiona kwasowości, pozostawia przyjemny, słodkawy, delikatny posmak. Filiżanka kosztowała 50.000 rupii czyli około 15 zł. W Polsce kosztuje około 200 zł za 100g, niestety.

Kopi luwak is very tasty, soft, without acidity leaves a sweet aftertaste. Cup cost 50000 rupees - around 15 PLN. In Poland it costs around 200 PLN per 100g, unfortunately. 
Sumatra Bukit Lawang
Fot. ©PAZŁOTKOWO, Bukit Lawang, Sumatra, Indonezja
Poszukiwania ulubionego gatunku arabiki trwały dość długo. W końcu odkryłam kawę jamajka blue mountain, która do dziś jest faworytem. Jeśli mam ochotę nieco zmienić smak, przed mieleniem mieszam ziarna pół na pół jamajki i smakowej arabiki (wiśnia w rumie, śliwka w czekoladzie lub inny aromat). Takie połączenie to eksplozja smaku i zapachu. W Polsce kawę jamajka blue mountain kupuję często w sklepach TK Maxx.

Prospecting favorite kind of arabica durable quite a while. Finally I found jamaica blue mountain coffee. It is the favorite till today. When I want to change the taste for a bit, in a coffee grinder I mix half jamaica beans and half aromatic arabica beans (cherry in rum, plum in chocolate or other flavor). This combination is an explosion of taste and smell. 
KAWA Z KAWIARKI BIALETTI ITALIAN-STYLE COFFEE WITH BIALETTI MOKA EXPRESS
Fot. ©PAZŁOTKOWO
Istnieje wiele sposobów parzenia kawy w domu. Osobiście uważam, że najlepszą kawę można zrobić we włoskiej kawiarce Bialetti. W połączeniu z ziarnami najwyższej jakości, gwarantuje kosmiczną eksplozję smaku i aromatu. ESPRESSO PERFETTO!
W 1933 roku, włoski inżynier Alfonso Bialetti zaprojektował pierwszą kawiarkę, o ośmiokątnej podstawie. Powód: IN CASA UN ESPRESSO COME AL BAR! Chciał zrobić w domu takie espresso, jakie pijał we włoskich barach kawowych. Kocham tego człowieka! 

Moja ukochana kawiarka przyleciała ze mną z Rzymskich wakacji i był to doskonały pomysł. Za każdym razem, gdy po nią sięgam, myślami jestem w Wiecznym Mieście, które kocham nad życie. 
There are many ways to brew coffee at home. I personally think the best cup of coffee one can make at home comes from Bialetti moka Express. Combined with good quality coffee beans, guarantees cosmic explosion of flavor and aroma. ESPRESSO PERFETTO!
In 1933, Italian engineer Alfonso Bialetti designed the first moka express, an octagonal based. Reason: IN CASA UN ESPRESSO COME AL BAR! He wanted to make an espresso at home, such as he drank in the Italian coffee bars. I love him!
My Bialetti moka express flew with me from the Roman holiday and it was an excellent idea. Every time when I reach for it, I think of the Eternal City.
KAWA Z KAWIARKI BIALETTI ITALIAN-STYLE COFFEE WITH BIALETTI MOKA EXPRESS
Fot. ©PAZŁOTKOWO
 PORANNA KAWUSIA Z KAWIARKI BIALETTI
———
ENJOY ITALIAN-STYLE COFFEE IN MUNUTES
Czas: 5 minut / Time: 5 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• włoska kawiarka Bialetti / Bialetti moka express
• 2 łyżki ziaren ulubionej kawy / 2 tablespoons of favorite coffee beans
• 1 łyżka miodu / 1 spoon of honey

PRZYGOTOWANIE – KILKA PROSTYCH KROKÓW DO DELEKTOWANIEM SIĘ WŁOSKĄ KAWUSIĄ…
W młynku zmielić ziarna kawy, nie za drobno i nie za grubo. Kawa do kawiarki powinna być sypka, ale nie jak mąka.
• Dolny zbiornik kawiarki napełnić  ciepłą wodą, do poziomu zaworu bezpieczeństwa.
• Umieścić filtr wewnątrz dolnego zbiornika i napełnić w ¾ zmieloną kawą. Nie ubijać.
• Szczelnie dokręcić górną część kawiarki do dolnej, przy użyciu ręcznika (bo dolny zbiornik będzie ciepły).
• Ustawić kawiarkę na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
• Gdy górny zbiornik kawiarki napełni się kawą, zdjąć z ognia.
• Podawać z łyżką miodu i cieszyć się wyśmienitą kawusią, we włoskim stylu!

METHOD – BIALETTI MOKA EXPRESS, FEW SIMPLE STEPS TO ENJOY ITALIAN-STYLE COFFEE IN MINUTES…
• Grinding of fresh roasted coffee.
• Fill lower tank of coffee pot, with hot water, to the level of the safety valve.
• Place the filter inside lower tank and fill the filter with ¾ ground coffee.
• Tightly screw the top of the coffeepot to the tank. Use towel!
• Place on medium heat and bring to a boil.
• When the top of the coffeepot is full of coffee, remove from heat.
• Serve with one spoon of honey and enjoy your delicious Italian-style coffee!
BON APPETIT!
KAWA Z KAWIARKI BIALETTI ITALIAN-STYLE COFFEE WITH BIALETTI MOKA EXPRESS
Fot. ©PAZŁOTKOWO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz