![]() |
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Żyję tak, jakby jutro miało
zabraknąć kawy – intensywnie. Przyznaję, że nie
wyobrażam sobie życia bez jej smaku i zapachu, o poranku, w promieniach słońca,
przy czymś słodkim. Musi być dobra i aromatyczna. Najlepszą i najtańszą kawę piłam
we Włoszech i w Portugalii. Najgorszą i wcale nie tanią w USA – mętną czarną
breję.
I can’t and I don’t want to live without coffee. But must be good and aromatic. The
best and cheapest coffee I drank in Italy and Portugal. The worst and quite
expensive I drank in the USA – turbid black slush.
![]() |
W 2009 roku wybrałam się na Sumatrę w Indonezji, w poszukiwaniu
orangutanów, które żyją jedynie tam i na Borneo. Orangutany owszem spotkałam, a
przy okazji posmakowałam, pierwszy raz w życiu kawy kopi luwak – najdroższej na świecie, pochodzącej
z odchodów niewielkiego zwierzątka – łaskun, który żywi się czerwonymi owocami
kawowca i również zamieszkuje Sumatrę.
In 2009, I went to Sumatra in Indonesia, in search of
orangutans that live only there and in Borneo. Orangutans found, and I had the
opportunity to try kopi luwak - the most expensive coffee in the
world. It comes from the droppings small animals - paradoxurus, he eats red berries
of the coffee plant and also live in Sumatra.
![]() |
Kopi luwak jest bardzo smaczna, łagodna,
pozbawiona kwasowości, pozostawia przyjemny, słodkawy, delikatny posmak.
Filiżanka kosztowała 50.000 rupii czyli około 15 zł. W Polsce kosztuje około
200 zł za 100g, niestety.
Kopi luwak is very tasty, soft, without
acidity leaves a sweet aftertaste. Cup cost 50000 rupees - around 15 PLN. In
Poland it costs around 200 PLN per 100g, unfortunately.
![]() |
Prospecting favorite kind of arabica durable quite a
while. Finally I found jamaica blue mountain coffee. It
is the favorite till today. When I want to change the taste for a bit, in a
coffee grinder I mix half jamaica beans and half aromatic arabica beans (cherry
in rum, plum in chocolate or other flavor). This combination is an explosion of
taste and smell.
![]() |
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Istnieje
wiele sposobów parzenia kawy w domu. Osobiście uważam, że najlepszą kawę
można zrobić we włoskiej kawiarce Bialetti. W połączeniu z ziarnami najwyższej
jakości, gwarantuje kosmiczną eksplozję smaku i aromatu. ESPRESSO PERFETTO!
W
1933 roku, włoski inżynier Alfonso Bialetti zaprojektował pierwszą kawiarkę, o
ośmiokątnej podstawie. Powód: IN
CASA UN ESPRESSO COME AL BAR! Chciał
zrobić w domu takie espresso, jakie pijał we włoskich barach
kawowych. Kocham tego człowieka!
Moja ukochana kawiarka przyleciała ze mną
z Rzymskich wakacji i był to doskonały pomysł. Za każdym razem, gdy po nią
sięgam, myślami jestem w Wiecznym Mieście, które kocham nad życie.
There are many ways to brew coffee
at home. I personally think the best cup of coffee one can make at home comes
from Bialetti moka Express. Combined with good quality coffee beans, guarantees
cosmic explosion of flavor and aroma. ESPRESSO
PERFETTO!
In 1933, Italian engineer Alfonso Bialetti designed
the first moka express, an octagonal based. Reason: IN CASA UN ESPRESSO COME AL BAR! He wanted to make an espresso at
home, such as he drank in the Italian coffee bars. I love him!
My Bialetti moka express flew with me from the Roman
holiday and it was an excellent idea. Every time when I reach for it, I think
of the Eternal City.
![]() |
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
PORANNA KAWUSIA Z KAWIARKI BIALETTI
♦ ——— ♦
ENJOY ITALIAN-STYLE COFFEE
IN MUNUTES
Czas: 5
minut / Time: 5 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• włoska kawiarka Bialetti / Bialetti moka express
• 2 łyżki ziaren ulubionej kawy / 2
tablespoons of favorite coffee beans
• 1 łyżka miodu / 1 spoon of honey
PRZYGOTOWANIE – KILKA PROSTYCH KROKÓW DO DELEKTOWANIEM SIĘ
WŁOSKĄ KAWUSIĄ…
• W młynku zmielić
ziarna kawy, nie za drobno i nie za grubo. Kawa do kawiarki powinna być sypka,
ale nie jak mąka.
• Dolny zbiornik kawiarki napełnić ciepłą wodą, do poziomu zaworu bezpieczeństwa.
• Umieścić filtr wewnątrz dolnego zbiornika i napełnić w ¾
zmieloną kawą. Nie ubijać.
• Szczelnie dokręcić górną część kawiarki do dolnej, przy użyciu
ręcznika (bo dolny zbiornik będzie ciepły).
• Ustawić kawiarkę na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia.
• Gdy górny zbiornik kawiarki napełni się kawą, zdjąć z ognia.
• Podawać z łyżką miodu i cieszyć się wyśmienitą kawusią, we
włoskim stylu!
METHOD – BIALETTI MOKA EXPRESS, FEW SIMPLE
STEPS TO ENJOY ITALIAN-STYLE COFFEE IN MINUTES…
• Grinding of fresh roasted coffee.
• Fill lower tank of coffee pot, with hot water, to
the level of the safety valve.
• Place the filter inside lower tank and fill the
filter with ¾ ground coffee.
• Tightly screw the top of the coffeepot to the tank.
Use towel!
• Place on medium heat and bring to a boil.
• When the top of the coffeepot is full of coffee, remove
from heat.
• Serve with one spoon of honey and enjoy your
delicious Italian-style coffee!
BON
APPETIT!
![]() |
Fot. ©PAZŁOTKOWO
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz