Najbardziej puszyste omlety, jakie jadłam!
Ze świeżymi owocami, jogurtem i miodem, idealne na pyszne śniadanie!
These
are the most fluffy omelette I’ve ever eaten! The key ingredients are fresh
fruits, yogurt and honey, yum!
Fot.
PAZLOTKOWO.BLOGSPOT.COM, PRZEPIS: OMLET Z OWOCAMI – RECIPE: FRUIT
OMELETTE
|
OMLET Z OWOCAMI
♦ ———♦
FRUIT OMELETTE
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 2 duże jaja od
szczęśliwych, wolnych kur / 2 large free-range eggs
• 2 łyżki mleka lub maślanki / 2 tbsp of milk or
buttermilk
• łyżka mąki kukurydzianej / 1 tbsp of corn
flour
• łyżka solonego masła / a small knob of salted butter
• owoce: banan,
maliny / fruits: banana, raspberries
• łyżka jogurtu i miodu
/ 1tbsp of yogurt and honey
Fot. PAZLOTKOWO.BLOGSPOT.COM, PRZEPIS: OMLET Z OWOCAMI – RECIPE: FRUIT OMELETTE |
PRZYGOTOWANIE:
• Żółtka jaj oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
• Osobno wymieszać żółtka, mąkę i mleko/maślankę.
• Do masy z żółtkami dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
• Patelnie rozgrzać z odrobiną masła i wylać przygotowaną masę.
• Gdy omlet przyrumieni się z jednej strony, przerzucić na drugą.
• Podawać ciepły z ulubionymi owocami, jogurtem i miodem.
METHOD:
• 2
large eggs, separated. Whisk
the egg whites until they form soft peaks.
• Put
the egg yolks, corn flour and milk/buttermilk
into a bowl and beat together with a fork.
• Mix
everything and stir slowly until you get a smooth batter.
• Heat
a skillet and lightly grease it with butter,
fry omelette and flip over using a spatula and fry until golden brown.
• Serve immediately with favorite fruits, yoghurt and
honey.
BON APPETIT! ENJOY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz