SZPARAGI SAUTÉ, ASPARAGUS SAUTÉ - TASTE OF SPRING

Wiosna ma smak – SZPARAGÓW, ulotnych, przepysznych, z cudownym subtelnym smakiem, który idealnie komponuje się ze wszystkim! Naładowane są witaminami i minerałami, kwasem foliowym i błonnikiem, dzięki którym nasze ciało i umysł nabiorą sił i witalności. Białe – dojrzewają pod ziemią, zielone – w pełnym słońcu. Niestety w Polsce szparagi, to warzywa dostępne wyłącznie przez kilka tygodni w roku, więc grzechem byłoby nie skorzystać i oglądać się w tym czasie za innymi.

ASPARAGUS – taste of spring, just so delicious, transitory, with a wonderfully subtle flavour that seems to work well with almost anything! It’s also loaded with an amazing, diverse array of vitamins and minerals, folic acid, fiber, all of which help to keep your body wonderfully strong and healthy. White ripen underground, green in full sun. Sadly it’s only in season for a few weeks a year in Poland so I always take full advantage of it when it’s available.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE
SZPARAGI SAUTÉ 
———
ASPARAGUS SAUTÉ 
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• pęczek zielonych szparagów / bunch of green asparagus
• oliwa / olive oil
• czosnek / garlic
• ocet balsamiczny / balsamic vinegar
• sól, pieprz, piri-piri / salt, pepper, piri-piri
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE

PRZYGOTOWANIE:
• Szparagi gotować w słonej gorącej wodzie 5 minut (al dente), odcedzić. a następnie grillować przez 5 minut.
• Na patelni grillowej umieścić szparagami, dodać oliwę, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, piri-piri. Grillować 5 minut. Gotowe!
METHOD:
• Asparagus cook in salty hot water for 5 minutes (al dente), and drain off.
• On a grill pan add asparagus add olive oil, garlic, balsamic vinegar, salt, pepper, piri-piri and grill for 5 minutes. Ready!
Buon appetito!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz