Wiosna ma smak – SZPARAGÓW, ulotnych, przepysznych, z cudownym subtelnym smakiem,
który idealnie komponuje się ze wszystkim! Naładowane są witaminami i minerałami,
kwasem foliowym i błonnikiem, dzięki którym nasze ciało i umysł nabiorą sił i
witalności. Białe – dojrzewają pod ziemią, zielone – w pełnym słońcu. Niestety w
Polsce szparagi, to warzywa dostępne wyłącznie przez kilka tygodni w roku, więc
grzechem byłoby nie skorzystać i oglądać się w tym czasie za innymi.
ASPARAGUS – taste of spring,
just so delicious, transitory, with a wonderfully subtle flavour that seems
to work well with almost anything! It’s also loaded with an amazing, diverse
array of vitamins and minerals, folic acid, fiber, all of which help to keep
your body wonderfully strong and healthy. White – ripen underground, green – in full sun. Sadly it’s only in season for a few weeks
a year in Poland so I always take full advantage of it when it’s available.
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE
|
SZPARAGI SAUTÉ
♦ ———♦
ASPARAGUS SAUTÉ
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• pęczek zielonych
szparagów / bunch of green asparagus
• oliwa / olive oil
• czosnek / garlic
• ocet balsamiczny /
balsamic vinegar
• sól, pieprz,
piri-piri / salt, pepper, piri-piri
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE
|
PRZYGOTOWANIE:
• Szparagi gotować w słonej gorącej wodzie 5
minut (al dente), odcedzić. a następnie grillować przez 5 minut.
• Na patelni grillowej umieścić szparagami, dodać
oliwę, czosnek, ocet balsamiczny, sól, pieprz, piri-piri. Grillować 5 minut.
Gotowe!
METHOD:
• Asparagus cook in
salty hot water for 5 minutes (al dente), and drain off.
• On a grill pan add
asparagus add olive oil, garlic, balsamic vinegar, salt, pepper, piri-piri and grill
for 5 minutes. Ready!
Buon appetito!
Fot. ©PAZŁOTKOWO, SZPARAGI SAUTE, ASPAGAGUS SAUTE
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz