Grzane wino – Mulled wine

Grzaniec – rozgrzewa, łagodzi objawy przeziębienia, poprawia nastrój i rozluźnia. Znakomity antydepresant. Z umiarem oczywiście i w znakomitym towarzystwie.
Mulled wine – warms, relieves cold symptoms, improves mood and relaxes. Excellent antidepressant. Of course with moderation and in good company.
Fot. ©PAZŁOTKOWO,  Grzane wino – Mulled wine
GRZANE WINO
 ——— 
MULLED WINE
Czas: 10 minut / Time: 10 minutes
SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• szklanka czerwonego wina półwytrawnego z Włoch lub Portugalii / glass of red wine from Italy or Portugal
• trzy goździki / three cloves
• laska cynamonu / cinnamon stick
• łyżka miodu / tablespoon of honey
• trzy pomarańcze / three oragnes
• opcja: kieliszek czerwonego martini lub porto / option: glass of red martini or porto
Fot. ©PAZŁOTKOWO,  Grzane wino – Mulled wine
PRZYGOTOWANIE:
• Umyć pomarańcze, pokroić na kawałki.
• Do garnka wlać wino, dodać miód, goździki, laskę cynamonu i wyciśnięte pomarańcze.
• Podgrzewać powoli przez 10 minut. Nie gotować.
METHOD:
• Wash the oranges, cut into pieces.
• Pour the wine into the pot, add honey, cloves, cinnamon stick and squeezed oranges.
• Cooked slowly over a 10 minutes. Not boil.

BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz