PRZEPIS: Jajecznica - RECIPE: Scrambled eggs

PAZŁOTKOWO, Jajecznica , Scrambled eggs
Fot. ©PAZŁOTKOWO

Robienie jajecznicy to zawsze świetna zabawa. Jest przepysznie i prosto! Kiedyś spędzałam Wielkanoc na Filipinach i okazało się, że Filipińczycy uwielbiają jajka, ale rzadko w postaci jajecznicy. Za przysmak uchodzi solone jajko kaczki lub kury, które wcześniej jest przechowywane około trzech tygodni w wodzie z solą gruboziarnistą, a następnie gotowane na twardo. Dla mnie smak jest zbyt słony. Narodową potrawą i afrodyzjakiem jest natomiast „balut” – czyli jajko kacze lub kurze, gotowane na twardo, wewnątrz którego znajduje się zazwyczaj 21 dniowy zarodek ptaka. Jeśli ktoś ma ochotę poczuć delikatne żółtko z dodatkiem kurczaka lub soli, musi koniecznie spróbować. My wracamy do naszej tradycyjnej jajecznicy, do której miłośnicy mogą dodać kiełbaskę, cebulkę, grzyby i inne dodatki.

Making scrambled eggs is fun, scrumptious, easy! Once I spent Easter in the Philippines. It appears that the Filipinos love eggs, but rarely eat scrambled eggs. The specialty is salted duck or chicken egg which is previously kept about three weeks in water with coarse salt and hard-boiled. For me, taste is too salty. National dish and aphrodisiac is "balut" - a duck or chicken egg hard boiled inside with usually a 21-day embryo bird. If someone wants to feel the delicate egg yolk with added chicken, must necessarily try. We return to our traditional scrambled eggs. Fans can add the sausage, onions, mushrooms, and other additives.

PAZŁOTKOWO, salted  egg , balut, duck or chicken egg
Fot. Filipiny, Philippines ©PAZŁOTKOWO

JEJECZNICA
———
SCRAMBLED EGGS
Czas: 5 minut / Time: 5 minutes

SPRAWUNKI / INGREDIENTS:
• 2 duże jaja od szczęśliwych, wolnych kur / 2 large free-range eggs
• sól morska, świeżo mielony pieprz / sea salt, freshly ground black pepper
• łyżka niesolonego masła / a small knob of unsalted butter 

PRZYGOTOWANIE:
• Rozbić jajka do mieseczki.
• Dodać szczyptę soli i pieprzu, a następnie za pomocą widelca wymieszać.
• Umieścić masło w rondelku, na małym ogniu i ostrożnie wlać jajka.
• Mieszać powoli, aż jajka będą wyglądać jedwabiście, lekko płynnie. Następnie zdjąć z ognia - ciepło patelni będzie je nadal gotować i jajka po chwili dojdą do perfekcji.
• Podawać z grzankami.

METHOD:
Crack the eggs into a jug.
Add a tiny pinch of salt and pepper, then use a fork to beat them together well.
Put a medium saucepan over a low heat and add the butter and carefully pour in the eggs.
Stir slowly until the eggs still look silky, slightly runny and slightly underdone, and then remove from the heat – the heat of the pan will continue to cook the eggs to perfection.
Serve with toast.

BON APPETIT!

PAZŁOTKOWO, Jajecznica , Scrambled eggs
Fot. ©PAZŁOTKOWO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz